Ikään­ty­nei­den muis­ti­kun­tou­tuk­sen koor­di­noin­ti hyvin­voin­tia­lueil­la

Tämä puheen­vuo­ro perus­tuu ”Ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja joh­ta­mi­nen” ylem­män AMK- kou­lu­tuk­sen tou­ko­kuus­sa 2022 val­mis­tu­nee­seen opin­näy­te­työ­hön “Ryh­mä­kun­tou­tus­mal­li muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vil­le asiak­kail­le” (Nurmi & Pölk­ky­nen 2022). Opin­näy­te­työn tulos­ten ja pää­tel­mien perus­teel­la uudet hyvin­voin­tia­lu­eet tar­vit­se­vat koor­di­noi­mis­ta muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den kun­tou­tuk­sen toteu­tu­mi­sek­si. Opin­näy­te­työs­sä kehi­tet­tyä ryh­mä­kun­tou­tus­mal­lia muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vil­le asiak­kail­le voisi sovel­taa ylei­ses­ti ikään­ty­nei­den kun­tou­tuk­sen jär­jes­tä­mi­ses­sä. Opin­näy­te­työn tulos­ten perus­teel­la muo­dos­te­tuis­sa kehit­tä­mi­seh­do­tuk­sis­sa tuomme esille, että muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den kun­tou­tus ja heidän omais­ten­sa tuke­mi­nen olisi perus­tel­tua olla oma koko­nai­suu­ten­sa hyvin­voin­tia­luei­den ikään­ty­nei­den toi­min­ta­ky­kyä tuke­vien pal­ve­lui­den pal­ve­lu­va­li­kos­sa.

Kun­tou­tuk­sen mer­ki­tys ennal­taeh­käi­se­vä­nä toi­min­ta­na

Ikään­ty­nei­den määrän kas­vaes­sa on tär­ke­ää tukea toi­min­ta­ky­vyn säi­ly­mis­tä ja kotona asu­mi­sen onnis­tu­mis­ta ikään­ty­nei­den elä­män­laa­dun ja hyvin­voin­nin tur­vaa­mi­sek­si. Näin voi­daan vähen­tää myös pal­ve­lu­jär­jes­tel­mään, esi­mer­kik­si pal­ve­lu- ja tehos­tet­tuun pal­ve­lua­su­mi­seen, koh­dis­tu­vaa kuor­mi­tus­ta. Ikään­ty­nei­den hyvin­voin­nin tuke­mi­ses­sa kun­tou­tuk­sel­la ja aktii­vi­suu­teen kan­nus­ta­mi­sel­la on suuri mer­ki­tys. Ter­vey­son­gel­mien ennal­taeh­käi­sy ja var­hai­nen tun­nis­ta­mi­nen sekä ohjaus, neu­von­ta ja kun­tou­tuk­sen koor­di­noin­ti edel­lyt­tä­vät yhteis­työ­tä hyvin­voin­tia­luei­den eri sek­to­rei­den, kulut­ta­ja­vies­tin­nän, median ja ter­veys­po­li­tii­kas­sa mukana ole­vien toi­mi­joi­den välil­lä. Kai­kis­sa ter­veys­pal­ve­luis­sa tar­vi­taan ennal­taeh­käi­se­vää ter­veys­po­li­tiik­kaa, jotta pal­ve­lui­den tar­vet­ta voi­daan hil­li­tä. (Kivi­pel­to, Man­gia­lasche & Ngandu 2018, 653–666; Kopo­nen, Boro­du­lin, Lund­qvist, Sääks­jär­vi & Kos­ki­nen 2018, 191–192.)

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön laa­tusuo­si­tuk­sen (2017a, 10–35) mukaan iäk­käi­den kun­tou­tuk­sen suun­ni­tel­mal­li­suus, oikea-aikai­suus ja laaja-alai­suus paran­ta­vat ikäih­mis­ten toi­min­ta­ky­kyä ja itse­näis­tä sel­viy­ty­mis­tä. Kun­tou­tus­pro­ses­sis­sa ikään­ty­nyt näh­dään aktii­vi­se­na toi­mi­ja­na. Ikään­ty­neen lähei­set ja omai­set ote­taan huo­mioon kun­tou­tus­ta tuke­va­na voi­ma­va­ra­na. Kun­tou­tuk­sen vai­kut­ta­vuu­den arvioin­nis­sa tulee käyt­tää luo­tet­ta­via mit­ta­rei­ta ja arvioin­ti­me­ne­tel­miä.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön uudis­ta­mis­ko­mi­tean ehdo­tuk­sen (Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö 2017b, 57–61) mukaan maa­kun­tien tulisi ottaa käyt­töön ikäih­mis­ten pal­ve­luis­sa asia­kas- ja pal­ve­luoh­jauk­sen toi­min­ta­mal­li, joka voi olla joko toi­mi­paik­ka tai ver­kos­to­mai­nen toi­min­ta­pro­ses­si. Suo­si­tuk­ses­sa ehdo­te­taan pal­ve­lu­koor­di­naat­to­rin nimeä­mis­tä, jotta iäk­käi­den koko­nais­val­tai­nen hoito ja kun­tou­tus tur­va­taan. Läh­tö­koh­ta­na ovat ikään­ty­neen arjen tavoit­teet ja pro­ses­sin tulee edetä asia­kas­suun­ni­tel­mas­ta toi­min­ta­ky­ky­suun­ni­tel­maan. Koor­di­naat­to­ri seuraa ja arvioi kun­tou­tus­pro­ses­sia ja pal­ve­lu­ko­ko­nai­suut­ta.

Ikään­ty­nei­den kun­tou­tuk­sen kus­tan­nus­hyö­tyä las­ket­taes­sa kun­tou­tus­va­jeen on arvioi­tu olevan noin 350 mil­joo­naa euroa vuo­des­sa. Lai­tos­hoi­don hin­nak­si arvioi­daan 47 450 euroa ja koti­hoi­don 10 000 euroa hen­ki­löä kohden vuo­des­sa, minkä vuoksi kotona asu­mis­ta tulee tukea mah­dol­li­sim­man pit­kään kus­tan­nus­te­hok­kuu­den kan­nal­ta. (Hussi, Mäki­nie­mi & Vau­ra­mo, 2017, 20–45.) Ikään­ty­neen arki kotona voi­daan myös nähdä elä­män­laa­dul­li­ses­ti sisäl­löl­li­sem­mäk­si ja voi­ma­va­rat huo­mioon ottaen eet­ti­ses­ti arvok­kaam­mak­si kuin lai­tok­ses­sa.

Muis­ti­kun­tou­tus hyvin­voin­tia­lue­uu­dis­tuk­sen näkö­kul­mas­ta

Suo­mes­sa sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­jär­jes­tel­mä käy läpi mit­ta­via uudis­tuk­sia, kun jul­ki­sen sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä pelas­tus­toi­men jär­jes­tä­mis­vas­tuu siir­tyy hyvin­voin­tia­lueil­le vuo­des­ta 2023 alkaen. Sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon uudis­tuk­ses­sa koko jul­kis­ta sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­toa on tar­koi­tus kehit­tää vas­taa­maan yhteis­kun­nan muu­tok­siin. Uudis­tuk­ses­sa koros­te­taan sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­den ja tuen pain­opis­teen siir­tä­mis­tä perus­pal­ve­lui­hin ja var­hai­seen ongel­mien ehkäi­syyn. Uudis­tuk­sen tavoit­tee­na on, että asiak­kaan hoi­toon pääsy nopeu­tuu. (STM 2020, 24.) Myös Sanna Mari­nin hal­li­tus­oh­jel­man visio­na on, että Suo­mes­sa jokai­nen saa hoitoa, hoivaa ja huo­len­pi­toa oikea-aikai­ses­ti ja yhden­ver­tai­ses­ti. Eri­lais­ten pal­ve­lui­den tulisi olla kus­tan­nus­te­hok­kai­ta ja vai­kut­ta­via, ja niiden tulisi raken­tua jous­ta­vas­ti ja koko­nais­val­tai­ses­ti ihmi­sen elä­män­ti­lan­tei­den ja tar­pei­den ympä­ril­le. (Val­tio­neu­vos­to 2022.) 

Raken­teel­lis­ten sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den uudis­tus­ten ja stra­te­gis­ten tule­vai­suu­den tavoit­tei­den valos­sa ikään­ty­nei­den muis­ti­sai­rauk­siin ja niiden ennal­taeh­käi­syyn tulee kiin­nit­tää eri­tyis­tä huo­mio­ta ja huo­mioi­da muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­neen asiak­kaan koko­nais­val­tai­nen tilan­ne mah­dol­li­sim­man var­hai­ses­sa vai­hees­sa. Hyvin­voin­tia­lu­eet moniam­ma­til­li­si­ne raken­tei­neen voi­si­vat mah­dol­lis­taa sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­luis­sa uuden­lai­sia muis­ti­kun­tou­tuk­seen liit­ty­viä pro­ses­se­ja ja käy­tän­nöl­li­siä toi­min­ta­ta­po­ja, esi­mer­kik­si eri ammat­ti­ryh­mien välis­tä dia­lo­gis­ta yhteis­työ­tä ja asiak­kai­den yhden­ver­tai­sen pääsyn muis­ti­kun­tou­tus­pal­ve­lui­hin.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön kan­sal­li­ses­sa ikä­oh­jel­mas­sa vuo­teen 2030 (STM 2020, 17) tode­taan, että ikään­ty­mi­sen myötä lisään­ty­vät muis­ti­sai­rau­det tuovat muka­naan toi­min­ta­ky­vyn rajoit­tei­ta. On arvioi­tu, että muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tuu Suo­mes­sa vuo­sit­tain noin 14 500 hen­ki­löä. Muis­ti­sai­rauk­sis­ta joh­tu­vat toi­min­ta­ky­vyn ja hyvin­voin­nin muu­tok­set ja rajoit­teet kos­ket­ta­vat siten useita. Toi­min­ta­ky­vyn ja hyvin­voin­nin rajoit­teil­la on vai­ku­tus­ta ihmi­sen arjen toi­min­toi­hin ja arjes­sa sel­viy­ty­mi­seen. Hyvin­voin­tia­lueil­la on siten mer­kit­tä­vä rooli muis­ti­sai­rauk­siin sai­ras­tu­nei­den ikään­ty­nei­den ja heidän läheis­ten­sä hyvin­voin­nin tuke­mi­ses­sa ja oman­nä­köi­sen elämän mah­dol­lis­ta­mi­ses­sa muis­ti­sai­rau­des­ta huo­li­mat­ta.

Muis­ti­sai­rau­det ovat sekä kan­san­ter­vey­del­li­nen että talou­del­li­nen uhka yhteis­kun­nal­le tule­vai­suu­des­sa.  Muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­via hen­ki­löi­tä arvioi­daan Suo­mes­sa olevan yli 190 000. Työi­käis­ten työn­te­ki­jöi­den määrä yhteis­kun­nas­sa vähe­nee, kun saman­ai­kai­ses­ti muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien hen­ki­löi­den kanssa toi­mi­via työn­te­ki­jöi­tä tar­vi­taan enem­män. (Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin laitos 2020a.) Muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den kun­tou­tus voi­daan nähdä osal­taan rat­kai­su­na tähän.

Muis­ti­kun­tou­tuk­sen ryh­mä­kun­tou­tus­mal­lin kehit­tä­mi­nen opin­näy­te­työs­sä

Opin­näy­te­työm­me tar­koi­tuk­se­na oli kehit­tää muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den ryh­mä­kun­tou­tus­ta siten, että kotona asu­mi­nen onnis­tui­si pidem­pään. Tavoit­tee­na oli luoda ryh­mä­kun­tou­tus­mal­li, joka koos­tet­tiin eri toi­mi­joi­den ryh­mä­kun­tou­tuk­sel­le anta­mien mer­ki­tys­ten avulla. Tie­don­tuo­tan­non teh­tä­vä­nä oli tuot­taa tietoa, mil­lais­ta ryh­mä­kun­tou­tus­ta tar­vi­taan, jotta kotona asu­mi­nen onnis­tui­si pidem­pään. Tietoa tuot­ta­vi­na toi­mi­joi­na olivat muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vat asiak­kaat ja omai­set, heidän kans­saan työs­ken­te­le­vät ammat­ti­lai­set sekä esi­hen­ki­löt. Kehit­tä­mis­teh­tä­vä­nä oli tuot­taa ryh­mä­kun­tou­tus­mal­li muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den ryh­mä­kun­tou­tuk­sen jär­jes­tä­mi­ses­tä Turun kehys­kun­nis­sa.

Muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien ryh­mä­kun­tou­tus

Kun­nil­la on lain mukaan vel­vol­li­suus huo­leh­tia ikään­ty­neen väes­tön hyvin­voin­nis­ta ja itse­näi­sen suo­riu­tu­mi­sen tuke­mi­ses­ta sekä tun­nis­taa toi­min­ta­ky­vyn heik­ke­ne­mi­ses­tä aiheu­tu­via ongel­mia ja antaa var­hais­ta tukea. (Laki ikään­ty­neen väes­tön toi­min­ta­ky­vyn tuke­mi­ses­ta sekä iäk­käi­den sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­luis­ta 980/2012, 2. §.) Kan­sal­li­nen muis­tioh­jel­ma kiin­nit­tää huo­mioi­ta kun­tou­tuk­sen oikea-aikai­suu­teen toi­min­ta­ky­vyn, elä­män­laa­dun ja voi­ma­va­ro­jen tuke­mi­sek­si. Kotona asu­mi­sen onnis­tu­mi­nen mah­dol­li­sim­man pit­kään edel­lyt­tää kun­tou­tuk­sen lisää­mis­tä ja moni­muo­tois­tu­mis­ta. (Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö 2012, 7–14.)

Opin­näy­te­työn tulos­ten perus­teel­la muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien ryh­mä­kun­tou­tuk­sel­la tue­taan toi­min­ta­ky­kyä koko­nais­val­tai­ses­ti. Ryh­mäs­sä voi­daan kun­tout­taa useam­paa asia­kas­ta saman­ai­kai­ses­ti kuin yksi­lö­kun­tou­tuk­ses­sa, jol­loin työn­te­ki­jä­re­surs­si riit­tää parem­min. Ryh­mä­kun­tou­tuk­sen tulee sisäl­tää fyy­sis­tä ja kog­ni­tii­vis­ta har­joit­te­lua sekä tukea psyyk­kis­tä ja hen­kis­tä hyvin­voin­tia ja sosi­aa­li­sia tai­to­ja. Ryh­mä­kun­tou­tuk­sen tulisi antaa mer­ki­tyk­sel­li­syy­den tun­tei­ta ja osal­li­suu­den koke­muk­sia.

Suomen nykyi­sis­sä pal­ve­lu­ra­ken­teis­sa muis­ti­kun­tou­tus­ta ei ole huo­mioi­tu riit­tä­väs­ti. Muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den määrän kas­vaes­sa kyse on kan­sal­li­ses­ti vaka­vas­ta ja mer­kit­tä­väs­tä asias­ta. Orga­ni­soi­dul­la ja tavoit­teel­li­sel­la ryh­mä­kun­tou­tuk­sel­la voi­daan vas­ta­ta muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den lisään­ty­vän määrän aiheut­ta­maan haas­tee­seen yhteis­kun­nas­sa. Muis­ti­sai­rauk­sien hoidon kus­tan­nus­ten arvioi­daan Suo­mes­sa olevan lähes mil­jar­di euroa ja omais­hoi­don kus­tan­nuk­sien kanssa yli kaksi mil­jar­dia euroa vuo­des­sa. (Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin laitos 2020b.)

Lisäk­si tulok­se­na kehit­tä­mis­pro­ses­siin osal­lis­tu­nei­den ammat­ti­lais­ten koke­mus­ten perus­teel­la tuli esille, että hyvin­voin­tia­lueil­le pitäi­si perus­taa ammat­ti­lai­sis­ta koos­tu­via muis­ti­kun­tou­tus­ver­kos­to­ja, joiden toi­min­ta aut­tai­si asiak­kai­den tasa-arvois­ta pal­ve­lui­den saan­tia ja pal­ve­lun laatua. Ver­kos­ton sisäl­lä ammat­ti­lai­set voi­si­vat jous­ta­vas­ti siir­tyä ryh­mä­kun­tou­tuk­sen tar­peen mukaan lähel­le asia­kas­ta. Täl­löin asiak­kaal­le voi­daan löytää toi­min­ta­ky­kyn­sä mukaan oikean­lai­nen ryhmä hel­pom­min. Toi­min­nan orga­ni­soi­mi­nen asia­kas- ja tar­ve­läh­töi­ses­ti mah­dol­lis­taa parem­man tulok­sel­li­suu­den. Ver­kos­ton ammat­ti­lai­set teki­si­vät kun­tou­tu­mi­sen suun­ni­tel­mat yhdes­sä asiak­kaan ja hänen läheis­ten­sä kanssa. Ver­kos­to tekisi monia­lais­ta yhteis­työ­tä ja esi­mer­kik­si yhtei­siä mate­ri­aa­li­pank­ke­ja voisi hyö­dyn­tää kun­tou­tus­ryh­mis­sä. Muis­ti­kun­tou­tus­ryh­mien kun­tou­tuk­sen pitää olla näyt­töön perus­tu­vaa, koko­nais­val­tais­ta, moniam­ma­til­lis­ta ja tera­peut­ti­joh­tois­ta. Muis­ti­kun­tou­tus­ryh­miä tar­vi­taan koko muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­van asiak­kaan kun­tou­tus­po­lun var­rel­la. Alla ole­vas­sa kuvios­sa on esi­tet­ty yhteen­ve­to­na opin­näy­te­työn tulok­se­na syn­ty­nyt muis­ti­kun­tou­tuk­sen ryh­mä­kun­tou­tus­mal­li.

Kuvio jossa kuvattu muistukuntoutuksen ryhmäkuntoutusmallin palvelukokonaisuus: koordinaattori, ammattilaisten verkosto, ryhmäkuntoutuksen tasot
Kuvio 1. Kehit­tä­mi­seh­do­tuk­set muis­ti­kun­tou­tuk­sen toteut­ta­mi­sek­si

Opin­näy­te­työn poh­jal­ta esiin tul­lei­ta kehit­tä­mi­seh­do­tuk­sia tule­vai­suu­den hyvin­voin­tia­lueil­le ovat:

  • muis­ti­kun­tou­tus omaksi pal­ve­lu­ko­ko­nai­suu­dek­si
  • muis­ti­kun­tou­tuk­sen koor­di­naat­to­rit orga­ni­soi­maan muis­ti­kun­tou­tus­ta
  • moniam­ma­til­li­nen ammat­ti­lais­ver­kos­to vas­taa­maan tavoit­teel­li­ses­ta toteu­tuk­ses­ta
  • muis­ti­kun­tou­tuk­sen koor­di­naat­to­ri orga­ni­soi­maan ryh­mä­kun­tou­tus­ta todel­li­sen tar­peen mukaan asia­kas­läh­töi­ses­ti
  • resurs­sien jous­ta­va siir­te­ly tar­peen mukaan alueen sisäl­lä
  • vai­kut­ta­vaa ryh­mä­kun­tou­tus­ta kai­kis­sa muis­ti­sai­rau­den vai­heis­sa

Opin­näy­te­työm­me joh­to­pää­tös­ten perus­teel­la muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien asiak­kai­den ryh­mä­kun­tou­tuk­sen pitäi­si olla tule­vai­suu­den hyvin­voin­tia­lu­eel­la oma pal­ve­lu­ko­ko­nai­suus. Ryh­mä­kun­tou­tuk­sen koor­di­noin­tiin tule­vai­suu­den hyvin­voin­tia­lu­eel­la tar­vi­taan muis­ti­kun­tou­tuk­sen koor­di­naat­to­rei­ta. Muis­ti­kun­tou­tuk­sen koor­di­naat­to­rit suun­nit­te­li­si­vat ja jär­jes­täi­si­vät ryh­mä­kun­tou­tuk­sen toteu­tu­mis­ta sekä orga­ni­soi­si­vat ammat­ti­lais­ver­kos­ton toi­min­taa, hen­ki­lö­re­surs­se­ja, tiloja, ryhmiä ja kurs­se­ja. Kun­tou­tuk­sen koor­di­naat­to­rei­den pitäi­si toimia yhteis­työs­sä kun­tien muis­ti­koor­di­naat­to­rei­den, muiden kun­tou­tuk­sen ammat­ti­lais­ten ja kol­man­nen sek­to­rin toi­mi­joi­den kanssa koko tule­vai­suu­den hyvin­voin­tia­lu­eel­la.

Opin­näy­te­työn tulos­ten ja joh­to­pää­tös­ten perus­teel­la moniam­ma­til­li­ses­ti suun­ni­tel­tu ja toteu­tet­tu ryh­mä­kun­tou­tus muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­val­le asiak­kaal­le on mer­ki­tyk­sel­lis­tä. Muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­van asiak­kaan toi­min­ta­ky­vyn yllä­py­sy­mi­nen ja elä­mä­laa­dun säi­ly­mi­nen mah­dol­lis­ta­vat kotona asu­mi­sen pidem­pään ja näin voi­daan siir­tää lai­tos­hoi­don tar­vet­ta. Ryh­mä­kun­tou­tuk­sen pitäi­si olla sisäl­löl­tään näyt­töön perus­tu­vaa ja tavoit­teel­lis­ta kun­tou­tus­ta, jotta toi­min­ta on vai­kut­ta­vaa. Hyväl­lä ryh­mä­kun­tou­tuk­sen koor­di­noin­nil­la ja hyvin­voin­tia­lu­een sisäi­sel­lä yhteis­työl­lä voi­daan opti­moi­da resurs­sien käyt­töä ja saa­vut­taa sääs­tö­jä. Muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­van asiak­kaan kun­tou­tuk­sen pitää tukea toi­min­ta­ky­vyn lisäk­si osal­li­suut­ta ja vuo­ro­vai­ku­tus­ta. Ryh­mä­kun­tou­tuk­sen avulla tämä voi­daan mah­dol­lis­taa. Opin­näy­te­työs­sä kehi­tet­ty ryh­mä­kun­tou­tus­mal­li lisää ikään­ty­vien hyvin­voin­tia ja ter­veyt­tä sekä toi­min­ta­ky­kyä ja osal­li­suut­ta. Mallin mukai­ses­ti toteu­tet­tu ryh­mä­kun­tou­tus olisi kus­tan­nus­te­ho­kas­ta ja vai­kut­ta­vaa.


Kir­joit­ta­jat:

Katja-Maria Nurmi, fysio­te­ra­peut­ti (YAMK), Hul­ve­lan senio­ri­kort­te­li, Rai­sion kau­pun­ki

Han­na­ma­ri Pölk­ky­nen, päi­vä­kun­tou­tuk­sen koor­di­naat­to­ri, fysio­te­ra­peut­ti (YAMK), Rai­sion kau­pun­ki

Terhi Myller, yli­opet­ta­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu


Läh­teet:

Hussi, E., Mäki­nie­mi E., Vau­ra­mo E. 2017. Ikään­ty­vä väestö ja toi­min­ta­ky­vyn yllä­pi­to. Kaks – kun­nal­li­sa­lan kehit­tä­mis­sää­tiö. https://kaks.fi/wp-content/uploads/2017/06/ikaantyva-vaesto-006–1.pdf.  20.5.2022.

Kivi­pel­to, M., Man­gia­lasche, F. & Ngandu, T. 2018. Lifes­ty­le inter­ven­tions to pre­vent cog­ni­ti­ve impair­ment, demen­tia and Alz­hei­mer disea­se. Nat Rev Neurol; 14:653–666. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30291317/. 20.5.2022.

Kopo­nen, P., Boro­du­lin, K., Lund­qvist, A, Sääks­jär­vi, K. & Kos­ki­nen S. (toim.) 2018. Ter­veys, toi­min­ta­ky­ky ja hyvin­voin­ti Suo­mes­sa. Fin­Ter­veys 2017-tut­ki­mus. Hel­sin­ki: Ter­vey­den- ja hyvin­voin­nin­lai­tos.

Laki ikään­ty­neen väes­tön toi­min­ta­ky­vyn tuke­mi­ses­ta sekä iäk­käi­den sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­luis­ta 980/2012, 2. §. https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980. 1.4.2021.

Nurmi, K‑M. & Pölk­ky­nen, H. 2022. Ryh­mä­kun­tou­tus­mal­li muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vil­le asiak­kail­le. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205036948 20.5.2022.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö. 2012. Kan­sal­li­nen muis­tioh­jel­ma 2012–2020. Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön raport­te­ja ja muis­tioi­ta 2012:10. http://urn.fi/URN:ISBN:978–952-00–3224‑1 20.5.2022.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö. 2017a. Laa­tusuo­si­tus hyvän ikään­ty­mi­sen tur­vaa­mi­sek­si ja pal­ve­lu­jen paran­ta­mi­sek­si 2017–2019. http://urn.fi/URN:ISBN:978–952-00–3960‑8. 20.5.2022.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö 2017b. Kun­tou­tuk­sen uudis­ta­mis­ko­mi­tean ehdo­tuk­set kun­tou­tus­jär­jes­tel­män uudis­ta­mi­sek­si. Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön raport­te­ja ja muis­tioi­ta 2017:41. Hel­sin­ki 2017. http://urn.fi/URN:ISBN:978–952-00–3891‑5 20.5.2022.

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö 2020. Kan­sal­li­nen ikä­oh­jel­ma vuo­teen 2030. Tavoit­tee­na ikä­ky­vy­käs Suomi. Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön jul­kai­su­ja 2020:31. http://urn.fi/URN:ISBN:978–952-00–6865‑3

Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin laitos. 2020a. Muis­ti­sai­rauk­sien ylei­syys. https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/muistisairaudet/muistisairauksien-yleisyys. 20.5.2022.

Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin laitos. 2020b. Muis­ti­sai­rauk­sien kus­tan­nuk­set. https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/muistisairaudet/muistisairauksien-kustannukset. 20.5.2022.

Val­tio­neu­vos­to 2022. Sote-uudis­tus. https://soteuudistus.fi/iakkaiden-palvelut

Artik­ke­li­ku­va: Yan Krukov