Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­salk­ku on nyt käy­tös­sä!

Ikä­osaa­mi­nen on ollut Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun stra­te­gi­nen pain­opis­tea­lue jo yli kym­me­nen vuoden ajan. Ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan edis­tä­mi­nen on osa Kes­tä­vät hyvin­voin­ti­pal­ve­lut väl­jäs­ti asu­tul­la alu­eel­la ‑pain­opis­tet­tä Kare­lia2030-stra­te­gias­sa. Ikäys­tä­väl­li­syys tar­koit­taa halua kehit­tää yhteis­kun­taa ja yhtei­sö­jä siten, että ne oli­si­vat ikäys­tä­väl­li­siä ikään­ty­neil­le ihmi­sil­le.  

Stra­te­gi­nen tavoi­te ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan edis­tä­mi­ses­tä on perus­ta­na Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sön kehit­tä­mi­ses­sä. Osaa­mi­syh­tei­sö vah­vis­taa ikäys­tä­väl­li­syy­teen liit­ty­vän tut­kin­to­kou­lu­tuk­sen, jat­ku­van oppi­mi­sen pal­ve­lu­jen ja TKI-toi­min­nan inte­graa­tio­ta. Tar­koi­tus on, että osaa­mi­syh­tei­sö kokoaa yhtei­sen asian äärel­le ikäih­mi­siä, opis­ke­li­joi­ta, opet­ta­jia, kehit­tä­jiä sekä moni­nai­sia työ­elä­män toi­mi­joi­ta. Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sö on saanut nimen HYRRÄ, ja englan­nin­kie­li­nen nimi on KAFS – Kare­lia UAS Centre for Age-friend­ly Socie­ty. Kan­sain­vä­li­nen ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mi­syh­teis­työ onkin tärkeä osa ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan kehit­tä­mis­tä.  

Ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan edis­tä­mi­sek­si vah­vis­tam­me muun muassa ikään­ty­mi­sen kysy­myk­siin liit­ty­vää kou­lu­tus­ta sekä jat­ku­van oppi­mi­sen pal­ve­lu­ja. Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu tar­jo­aa ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sek­si kou­lu­tuk­sel­li­sen jat­ku­mon Gero­no­mi AMK-tut­kin­nos­ta Ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja joh­ta­mi­nen YAMK-tut­kin­toon. Tut­kin­to­kou­lu­tuk­sen lisäk­si ikä­osaa­mi­seen liit­ty­viä opin­to­ja on tar­jol­la avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun kautta. Avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­to­ja voi opis­kel­la kuka tahan­sa iästä ja poh­ja­kou­lu­tuk­ses­ta riip­pu­mat­ta, lisäk­si ne ovat myös Kare­lian tut­kin­to-opis­ke­li­joi­den hyö­dyn­net­tä­vis­sä.   

Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­salk­ku on avoin kai­kil­le 

Osana KAFS-kehit­tä­mis­työ­tä halusim­me tehdä ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vän opin­to­tar­jon­nan entis­tä näky­väm­mäk­si, ja niin syntyi ajatus Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­sal­kus­ta. Osaa­mis­sal­kus­sa on yksin­ker­tai­sim­mil­laan kyse siitä, että Kare­lian avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun tar­jon­nas­sa olevat ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vät opin­to­jak­sot on koottu yhteen. Näin opis­ke­li­ja näkee ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vän opin­to­tar­jon­nan yhdel­lä sil­mäyk­sel­lä ja pääsee kehit­tä­mään ikä­osaa­mis­taan omien tar­pei­den­sa ja kiin­nos­tuk­sen­sa mukai­ses­ti. Osaa­mis­salk­ku tar­jo­aa myös monia­lai­sen tulo­kul­man ikä­osaa­mi­seen, kun opin­to­jak­so­tar­jon­ta on koottu eri kou­lu­tus­aloil­ta. 

Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­sal­kun raken­ta­mi­sek­si kar­toi­tim­me Kare­lian ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vää opin­to­tar­jon­taa. Kysees­sä olevat opin­to­jak­sot olivat joko jo tar­jol­la avoi­mes­sa ammat­ti­kor­kea­kou­lus­sa tai ne olisi mah­dol­lis­ta tule­vai­suu­des­sa tar­jo­ta avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toi­na. Kar­toi­tus­ta teh­tiin luku­vuo­den 2021–22 aikana kon­tak­toi­mal­la opin­to­jak­so­jen opet­ta­jia sekä kou­lu­tus­pääl­li­köi­tä. Saimme huo­ma­ta, että ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vää opin­to­tar­jon­taa ja osaa­mis­ta löytyy Kare­lias­ta melko run­saas­ti. Eri kou­lu­tusa­lo­jen opin­to­tar­jon­taa koot­tiin yhteen, ja niin salkku alkoi raken­tua. Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sön kehit­tä­mis­työs­sä pain­opis­teem­me ovat ikäys­tä­väl­li­set eli­nym­pä­ris­töt, muis­tiys­tä­väl­li­nen yhteis­kun­ta, ikäys­tä­väl­li­nen työ­elä­mä sekä asia­kas­läh­töi­set pal­ve­lut ja rat­kai­sut. Myös osaa­mis­sal­kun opin­to­tar­jon­ta on jäsen­nel­ty tee­moit­tain edellä mai­nit­tu­jen neljän teeman mukai­ses­ti.   

Osaa­mis­salk­kua kehi­te­tään koko ajan 

Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­salk­ku on lan­see­rat­tu kevääl­lä 2022. Alku­vai­hees­sa salk­ku­tar­jon­ta koos­tuu 15:stä opin­to­jak­sos­ta, jotka on koottu eri kou­lu­tusa­lo­jen amk- ja yamk-opin­to­tar­jon­nas­ta. Opis­ke­li­ja voi päät­tää oman salk­kun­sa laa­juu­den valit­se­mal­la tar­jon­nas­ta itse­ään kiin­nos­ta­vim­mat opin­to­jak­sot. Opin­not suo­ri­te­taan verkko-opin­toi­na. Kou­lu­tus­tar­jon­taa tul­laan päi­vit­tä­mään luku­kausit­tain ja opin­to­jak­so­tar­jon­ta kasvaa edel­leen: osaksi salk­ku­tar­jon­taa on par­hail­laan kehit­teil­lä aivan uusia opin­to­jak­so­ja. Myös uusia ideoi­ta ja avauk­sia ote­taan mie­lel­lään vas­taan. Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­sal­kun monia­lai­nen tar­jon­ta esi­tel­lään koo­tus­ti ikä­osaa­mi­ses­ta kiin­nos­tu­neil­le opis­ke­li­joil­le Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ikäys­tä­väl­li­syy­den verk­ko­si­vus­tol­la, joten kou­lu­tusa­lat saavat näky­vyyt­tä omille avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun tar­jon­nas­sa ole­vil­le opin­to­jak­soil­leen ja voivat tavoit­taa eri­tyi­ses­ti ikä­osaa­mi­sen opin­nois­ta kiin­nos­tu­nut­ta koh­de­ryh­mää.  

Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­sal­kun avulla teemme Kare­lian ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vää jat­ku­van oppi­mi­sen tar­jon­taa näky­väk­si. Jat­ko­ke­hit­te­lyn koh­tee­na ovat salk­kuo­pin­toi­hin liit­ty­vät vir­tu­aa­li­set osaa­mis­mer­kit, joiden avulla jat­ku­van oppi­mi­sen pal­ve­lui­den kautta han­kit­tua ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vää osaa­mis­ta voi­daan tun­nis­taa ja tun­nus­taa.   

Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­sal­kun verk­ko­si­vu


Kir­joit­ta­jat:

Anne Airak­si­nen, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, tun­tio­pet­ta­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu

Tuula Kuk­ko­nen, yli­opet­ta­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu