Muis­tio­saa­mis­ta kai­kel­le kan­sal­le

Kevääl­lä 2022 Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu toteut­ti uuden Arkie­lä­män muis­tio­saa­mi­nen ‑opin­to­jak­son avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toi­na. Sen laa­juus on kaksi opin­to­pis­tet­tä, ja se on tar­koi­tet­tu kai­kil­le muis­tis­ta ja muis­tin pul­mis­ta kiin­nos­tu­neel­le. Jakso ei edel­ly­tä aikai­sem­paa muis­tio­saa­mis­ta eikä sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon opin­to­ja. Se toteu­te­taan koko­naan verkko-opin­toi­na.

Muis­tio­saa­mi­ses­ta eväitä arkeen

Opin­to­jak­son tavoit­tee­na on herät­tää kiin­nos­tus­ta muis­tiin ja arjen muis­ti­pul­miin, joita koh­taam­me ylei­ses­ti niin per­he­pii­ris­sä, työyh­tei­sös­sä kuin naa­pu­rus­tos­sa­kin. Muis­ti­pul­mien tun­nis­ta­mi­nen, ymmär­tä­mi­nen ja omien asen­tei­den poh­ti­mi­nen ovat jo iso askel kohti muis­tio­saa­mis­ta. Avun ja tuen läh­teil­le löy­tä­mi­nen vie eteen­päin. Tavoit­tee­na on, että opin­to­jak­sol­le osal­lis­tu­va saa viri­ket­tä ajat­te­luun­sa ja oppii sovel­ta­maan osaa­mis­taan eri­lai­sis­sa arjen tilan­teis­sa ja koh­taa­mi­sis­sa.

Opin­to­jak­sol­le ilmoit­tau­tui nopeas­ta toteu­tuk­ses­ta ja lyhyes­tä ilmoit­tau­tu­mi­sa­jas­ta huo­li­mat­ta kaik­ki­aan 78 osal­lis­tu­jaa, yksi mies ja 77 naista. Vajaa puolet on kotoi­sin Poh­jois-Kar­ja­las­ta.

Muis­tio­saa­mi­sen opis­ke­li­jat näyt­tä­vät olevan ikä­ja­kau­mal­taan omaa luok­kaan­sa. Aihe kiin­nos­taa eri­tyi­ses­ti vart­tu­neem­paa väkeä. Muis­tio­saa­mi­sen ensim­mäi­sel­lä toteu­tus­ker­ral­la opis­ke­li­jois­ta 19 pro­sent­tia on yli 60-vuo­tiai­ta ja 50–59-vuotiaitakin 24 pro­sent­tia. Kare­lian avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun tilas­to­jen mukaan vuonna 2021 kai­kis­ta avoi­men opis­ke­li­jois­ta oli vain 4 pro­sent­tia yli 60-vuo­tiai­ta.

Opin­to­jak­son sisäl­löis­sä on aihee­seen liit­ty­viä teh­tä­viä: lue, kuun­te­le, kat­se­le, pohdi ja toimi. Sen lisäk­si on tar­jol­la oheis­kir­jal­li­suut­ta, verk­ko­link­ke­jä ja videoklip­pe­jä. Jat­kos­sa toteu­tus­ta ja sisäl­tö­jä muo­ka­taan saadun palaut­teen perus­teel­la.

Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­syys­osaa­mis­ta tar­jol­la myös syk­syl­lä 2022

Opin­to­jak­so ei tee kenes­tä­kään muis­tio­saa­mi­sen eri­tyis­asian­tun­ti­jaa, mutta hyvä alku se voi olla. Asias­ta enem­män kiin­nos­tu­neil­le on tar­jol­la jatko-opin­to­ja muun muassa ikäys­tä­väl­li­syy­den osaamis­sal­kus­ta jonne on koottu Kare­lian avoi­men ammat­ti­kor­kea­kou­lun ikä­osaa­mi­seen liit­ty­vä kou­lu­tus­tar­jon­ta. Opin­toi­hin voi osal­lis­tua kuka tahan­sa iästä ja poh­ja­kou­lu­tuk­ses­ta riip­pu­mat­ta.

Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun 30-vuo­tis­juh­ka­vuo­den kun­niak­si arkie­lä­män muis­tio­saa­mi­sen opin­to­jak­so tar­jot­tiin mak­sut­ta. Muis­tio­saa­mi­nen on osa Kare­lian stra­te­gi­aan sisäl­ty­vää ikäys­tä­väl­li­syy­den mal­li­maa­kun­nan kehit­tä­mis­tä. Seu­raa­van kerran opin­to­jak­so toteu­te­taan syk­syl­lä 2022.


Kir­joit­ta­ja:

Arja Jämsén, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu

Kare­lian osaa­ja­poo­lin jäsen

Artik­ke­li­ku­va: cot­ton­bro pal­ve­lus­ta Pexels