Omai­syh­teis­työn kehit­tä­mi­nen tehos­te­tun pal­ve­lua­su­mi­sen yksi­kös­sä

Kir­joit­ta­ja Anne Nur­mi­kan­ta:

Tut­ki­muk­sel­li­sen kehit­tä­mis­toi­min­nan vii­te­ke­hyk­ses­sä toteu­te­tun opin­näy­te­työn tar­koi­tuk­se­na oli kehit­tää ja tehos­taa ikäih­mis­ten hoi­va­ko­din hen­ki­lö­kun­nan ja omais­ten välis­tä yhteis­työ­tä. Teh­tä­vi­nä oli kerätä ja kuvata omais­ten ja hen­ki­lö­kun­nan väli­sen yhteis­työn koke­muk­sia, haas­tei­ta ja kehit­tä­mi­si­deoi­ta sekä tuot­taa omai­syh­teis­työn malli yhdes­sä hoi­to­hen­ki­lö­kun­nan kanssa perus­tuen omais­ten koke­muk­siin, hen­ki­lö­kun­nan asian­tun­ti­juu­teen ja aikai­sem­paan tut­ki­mus­tie­toon.

Hoi­ta­ja­pu­la on ikäih­mis­ten hoi­va­pal­ve­lu­jen todel­li­nen ongel­ma, eikä pel­käs­tään hoi­ta­jien maa­han­tuon­ti rat­kai­se tilan­net­ta. Tar­vi­taan myös ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mis­tä ja tut­ki­mus­ta, jotta hoi­to­työn veto­voi­mai­suus ja hen­ki­lös­tön jak­sa­mi­nen lisään­tyi­si­vät, kuten sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön toi­men­pi­de-ehdo­tuk­ses­sa vuo­sil­le 2023–2030 esi­te­tään (STM 2020, 32–33). Tässä opin­näy­te­työs­sä omai­set ja hoi­va­ko­din hen­ki­lö­kun­ta osal­lis­tui­vat mukaan kehit­tä­mis­työ­hön. Yksi­kös­sä vie­rai­le­vil­la omai­sil­la oli mah­dol­li­suus vas­ta­ta kyse­ly­lo­mak­keel­la toteu­tet­tuun laa­dul­li­seen tut­ki­muk­seen. Saadun aineis­ton perus­teel­la hoi­va­ko­din hen­ki­lö­kun­nan kanssa laa­dit­tiin omai­syh­teis­työn toi­min­ta­mal­li. Mallia suun­ni­tel­tiin Lear­ning cafe ‑tapah­tu­mas­sa, jossa käy­tet­tiin aineis­tos­ta muo­dos­tet­tua sana­pil­veä. Sana­pil­veä pei­la­ten käy­tiin läpi nous­seet teemat SWOT-ana­lyy­sin avulla sekä kes­kus­tel­len. Osal­lis­ta­vien mene­tel­mien avulla saa­daan sidos­ryh­mien asian­tun­ti­juus mukaan yhtei­sön käyt­töön ja osal­lis­tu­jien vai­ku­tus­mah­dol­li­suu­det lisään­ty­vät toi­min­nan aikana. Yksi­kön hen­ki­lö­kun­ta oli innok­kaa­na mukana kes­kus­te­luis­sa ja yhteis­työ toimi hyvin. Tapaa­mi­sen aihe koet­tiin tär­keäk­si.

Tut­ki­mus­tu­lok­sis­ta nousi esille, että omai­set halua­vat sään­nöl­lis­tä yhtey­den­pi­toa ja tukea omai­se­na jak­sa­mi­seen sekä orga­ni­saa­tiol­ta että yksi­lön hoi­to­hen­ki­lö­kun­nal­ta.  Yhtei­siä tapaa­mi­sia toi­vo­taan. Vas­taa­jat toi­voi­vat, että heidät otet­tai­siin mukaan jo asiak­kaak­si tule­van lähei­sen­sä hoi­to­suh­teen alussa. Tulok­sis­ta nousi esille myös, että yhteis­työ­tä omais­ten kanssa on syytä toteut­taa suun­ni­tel­mal­li­sem­min ja yksi­löl­li­sem­min asiak­kaan hyvin­voin­nin edis­tä­mi­sek­si. Omais­ten tuoma tieto ja elä­män­tun­te­mus ovat tär­kei­tä asiak­kaan yksi­löl­li­sen ja oman näköi­sen elämän toteut­ta­mi­ses­sa hoi­va­ko­din arjes­sa. Oma­hoi­ta­jan rooli on mer­kit­tä­väs­sä osassa myös omai­syh­teis­työs­sä.

Siun sotel­la on käy­tös­sä valmis ”Oma­hoi­ta­ja on tuke­na­si arjes­sa” ‑ohjeis­tus, joka on nous­sut asu­mis­pal­ve­lu­jen käyt­töön Avot-hank­keen kautta. Tähän val­mii­seen mal­liin on helppo päi­vit­tää oma­hoi­ta­jan teh­tä­viin seu­raa­vat lisäyk­set: Oma­hoi­ta­ja sopii asiak­kaan omai­sen kanssa hoi­to­neu­vot­te­lus­sa omai­syh­teis­työn suun­ni­tel­man, jossa sovi­taan sään­nöl­li­set yhtey­de­no­tot omai­sel­le ja oma­hoi­ta­jal­le sopi­val­la mene­tel­mäl­lä.  Omai­nen kut­su­taan mukaan yhtei­siin neu­vot­te­lui­hin, kuten hoi­to­neu­vot­te­lui­hin, Rai-arvioin­tiin, hoito- ja pal­ve­lusuun­ni­tel­mien ja ter­veys- ja hoi­to­suun­ni­tel­mien päi­vi­tyk­siin joko paikan päälle tai esi­mer­kik­si Team­sin väli­tyk­sel­lä. Suun­ni­tel­ma kir­ja­taan hoito- ja pal­ve­lusuun­ni­tel­maan, jotta se on myös muun hen­ki­lö­kun­nan tie­dos­sa. Oma­hoi­ta­ja tie­dot­taa tii­mi­ään ja huo­leh­tii yhteis­työn toteu­tu­mi­ses­ta. Tulok­set hyö­dyt­tä­vät hen­ki­lös­töä tuo­mal­la sel­kei­tä ohjei­ta omai­syh­teis­työ­hön.

Lähde

Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö. 2020. Kan­sal­li­nen ikä­oh­jel­ma vuo­teen 2030. Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön jul­kai­su­ja 2020:31. Kan­sal­li­nen ikä­oh­jel­ma vuo­teen 2030 (valtioneuvosto.fi)