Muis­tiys­tä­väl­li­syys

 

Muis­tiys­tä­väl­li­siä rat­kai­su­ja opiksi otet­ta­vak­si

Muis­ti­työn euroop­pa­lai­nen jär­jes­tö Alz­hei­mer Europe jul­kai­si äsket­täin kat­sauk­sen muis­ti­työs­tä ja muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien ihmis­ten tilan­tees­ta eri Euroo­pan maissa. Raport­ti ”Demen­tia in Europe Year­book 2021” onkin muis­ti­asiois­ta kiin­nos­tu­neil­le var­si­nai­nen aar­reark­ku. Se sisäl­tää kan­sal­li­sia ja alu­eel­li­sia stra­te­gioi­ta ja ohjel­mia sekä innos­ta­via koke­muk­sia, kokei­lu­ja, kam­pan­joi­ta ja muita hyviä käy­tän­tö­jä. 

Nostan rapor­tis­ta esille muu­ta­mia kiin­nos­ta­via kohtia. Käsit­teis­tä käy­dään nyt mie­len­kiin­tois­ta kes­kus­te­lua, jossa ”demen­tia-friend­ly” ‑käsi­tet­tä arvioi­daan jo osit­tain aikan­sa elä­neek­si. Rapor­tin mukaan osa muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vis­ta ja omai­sis­ta pitää sitä sopi­mat­to­ma­na, vähät­te­le­vä­nä ja alen­tu­va­na. Tilal­le ehdo­te­taan ”demen­tia-inclusi­ve”, joka taas kään­tyy huo­nos­ti suo­mek­si. Tätä kes­kus­te­lua on hyvä seu­ra­ta ja pures­kel­la myös meillä.   

Tärkeä huomio on se, että tavoit­tee­na muis­tiys­tä­väl­li­nen yhtei­sö tai yhteis­kun­ta ei ole joskus saa­vu­tet­ta­va ”tila”, vaan se on jat­ku­va oppi­mi­sen ja kult­tuu­ri­sen muu­tok­sen pro­ses­si. Rapor­tis­sa koros­te­taan­kin eri­lai­sia ohjel­mia ja pro­jek­te­ja, jotka lisää­vät yleis­tä tie­toi­suut­ta muis­ti­sai­rauk­sis­ta. Hyväk­si näh­dään muun muassa ns. kan­sa­lais­kou­lu­tuk­set, jotka on tar­koi­tet­tu suu­rel­le ylei­söl­le.    

Euroop­pa­lai­set sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon jär­jes­tel­mät eroa­vat toi­sis­taan ja myös muis­ti­työn asema on eri­lai­nen. Vahva jär­jes­tö­työ on ehkä tun­nuso­mais­ta Suo­mel­le, mutta samal­la meille on tuttua jär­jes­tö­jen ja jul­ki­sen alan eri toi­mi­joi­den pit­kä­jän­tei­nen yhteis­työ. Hyväs­sä muis­tis­sa on vielä taan­noi­nen STM:n aset­ta­ma Kan­sal­li­nen muis­tioh­jel­ma ‑työ, joka jatkuu osana kan­sal­lis­ta ikä­oh­jel­maa ja ikään­ty­nei­den asu­mi­sen toi­men­pi­deoh­jel­maa.  

Kaik­kien euroop­pa­lais­ten muis­ti­toi­mi­joi­den yhtei­nen huoli on talou­del­lis­ten resurs­sien vähäi­syys ja epä­var­muus tule­vai­suu­des­ta, sillä rahoi­tuk­seen liit­tyy monis­sa maissa tällä het­kel­lä paljon uhkia.    

Ja mitä ei voine kos­kaan liikaa koros­taa, muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien ihmis­ten ja heidän per­hei­den­sä tulee aina olla toi­min­nan, suun­nit­te­lun ja kehit­tä­mi­sen yti­mes­sä. Raport­ti suo­sit­te­lee myös yli­su­ku­pol­vis­ta yhteis­työ­tä ja lasten ja nuor­ten mukaan ottoa muis­ti­työ­hön tie­toi­suu­den lisää­mi­sek­si.    

Arja Jämsén  

Lähde: Demen­tia in Europe Year­book 2021 

https://www.alzheimer-europe.org/reports-publication/dementia-europe-yearbook-2021-dementia-inclusive-communities