Työi­käi­se­nä muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nut työ­elä­mäs­sä

Muis­tin pulmat eivät ole har­vi­nai­sia työ­elä­mäs­sä. Muis­tia rasit­ta­vat kiire, mul­ti­tas­kaa­mi­nen ja nopeat muu­tok­set. Toi­saal­ta myös puu­dut­ta­vat rutii­nit, vuo­ro­työ ja uni­vai­keu­det voivat aiheut­taa muis­tin ongel­mia. Osa muis­tin pul­mis­ta on väliai­kai­sia ja ohi­me­ne­viä, mutta osan taus­tal­la voi olla sai­raus.

Arviot työi­käi­se­nä muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nei­den mää­räs­tä vaih­te­le­vat Suo­mes­sa 7 000:n ja 10 000:n välil­lä. Määrä on toden­nä­köi­ses­ti kas­vus­sa, mistä huo­li­mat­ta asiaa on tut­kit­tu vähän. Var­sin­kin työssä jat­ka­mi­sen mah­dol­li­suu­det ja edel­ly­tyk­set ovat tois­tai­sek­si jää­neet vähäl­le huo­miol­le.  

Useim­mi­ten muis­ti­sai­rau­teen työi­käi­se­nä sai­ras­tu­nut siir­tyy eläk­keel­le heti diag­noo­sin saa­tu­aan. Siihen on useita syitä. Muis­tioi­reet ovat saat­ta­neet jatkua jo pit­kään. Oireet voivat olla epä­mää­räi­siä ja sai­rau­den tun­nis­ta­mi­nen on han­ka­laa. Tut­ki­muk­set ja sel­vit­te­lyt ovat moni­pol­vi­sia ja kes­tä­vät hyvin usein vuoden tai enem­män­kin. Työ­pai­kal­la saa­te­taan tehdä vääriä tul­kin­to­ja, ja ongel­mien, esi­mer­kik­si hidas­tu­neen työ­tah­din tai vir­hei­den syyksi saa­te­taan epäil­lä masen­nus­ta tai stres­siä.

Työn­te­ki­jä on usein jo tut­ki­mus­ten aikana jäänyt sai­raus­lo­mal­le, jolta har­voin enää pala­taan työ­elä­mään. Muis­ti­sai­raus­diag­noo­si on sil­loin hel­po­tus, oireil­le on löy­ty­nyt syy. Moni on jo ehti­nyt väsyä sel­vit­te­ly­jen aikana ja on valmis suo­raan eläk­keel­le.

Työi­käi­se­nä sai­ras­tu­neen työ­pol­ku voisi kui­ten­kin mennä toi­sin­kin. Yhä useam­pi muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nut voi olla kiin­nos­tu­nut jat­ka­maan työ­elä­mäs­sä, jos mah­dol­li­suus tun­nis­te­taan ja työssä jat­ka­mis­ta tue­taan eri kei­noin. 

Muisti ja työ ‑hanke kokoaa tietoa ja sel­vit­tää yri­tys­ten koke­muk­sia

Kare­lias­sa alkoi kevääl­lä 2022 Muisti ja työ ‑hanke, jossa koo­taan tietoa työi­käi­se­nä muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nei­den työssä jat­ka­mi­seen koh­dis­tu­nees­ta tut­ki­muk­ses­ta ja kehit­tä­mi­ses­tä sekä sel­vi­te­tään Poh­jois-Kar­ja­las­sa toi­mi­vien yri­tys­ten ja orga­ni­saa­tioi­den koke­muk­sia ja tie­toi­suut­ta työi­käis­ten muis­ti­sai­rauk­siin sai­ras­tu­nei­den työssä jat­ka­mi­ses­ta.

Ensim­mäi­set havain­not kan­sain­vä­li­ses­tä tut­ki­muk­ses­ta ker­to­vat, että tut­ki­mus­ta on vähän. Jonkin verran on tut­kit­tu muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nei­den koke­muk­sia työstä ja eläk­keel­le siir­ty­mi­ses­tä, mutta työssä jat­ka­mi­sen vaih­toeh­to useim­mi­ten sivuu­te­taan. Aina­kin kan­sain­vä­lis­ten tut­ki­mus­ten mukaan työ­nan­ta­jat ja työ­ter­veys­huol­to kai­paa­vat lisää tietoa, ohjaus­ta ja kou­lu­tus­ta muis­tion­gel­mien tun­nis­ta­mi­seen ja puheek­si otta­mi­seen.

Tar­vi­taan myös ymmär­rys­tä muis­ti­pul­mien vai­ku­tuk­sis­ta työhön ja työ­ka­lu­ja ja käy­tän­tö­jä, miten muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nut­ta voi­daan tukea työssä. Kei­no­ja työssä jat­ka­mi­sen tuke­mi­sek­si voi­si­vat työ­teh­tä­vien muo­toi­lu uudel­la taval­la, työ­pa­rin käyttö tai eri­lai­set muis­tin apu­vä­li­neet.  

Muisti ja työ ‑hank­keen toteu­tusai­ka on 1.3.–31.12.2022, ja hank­kees­sa työs­ken­te­le­vät yli­opet­ta­ja Tuula Kuk­ko­nen ja pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lian osaa­ja­poo­lin jäsen Arja Jämsén. Han­ket­ta rahoit­taa Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta­liit­to Aluei­den kes­tä­vän kasvun ja elin­voi­man tuke­mi­nen (AKKE) mää­rä­ra­has­ta.


Kir­joit­ta­ja:

Arja Jämsén, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu

Kare­lian osaa­ja­poo­lin jäsen

Artik­ke­li­ku­va: cot­ton­bro pal­ve­lus­ta Pexels.