Työ­nan­ta­ja­lu­pauk­sen kehit­tä­mi­nen rek­ry­toin­nin väli­neek­si

Kir­joit­ta­jat Karo­lii­na Kärk­käi­nen & Laura Mik­ko­la:

Sitou­tu­neen ja osaa­van hen­ki­lös­tön rek­ry­toin­ti on vai­ke­aa ja tule­vai­suu­des­sa vielä vai­keam­paa. Opin­näy­te­työn tar­koi­tuk­se­na oli van­hus­pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­nen ja kor­kea­laa­tuis­ten pal­ve­lu­jen yllä­pi­tä­mi­nen osaa­vien ja sitou­tu­nei­den sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­toa­lan ammat­ti­lais­ten rek­ry­toin­nin avulla. Tavoit­tee­na oli tuot­taa toden­mu­kai­nen ja hen­ki­lös­tön mie­li­pi­tee­seen poh­jau­tu­va työ­nan­ta­ja­lu­paus, rek­ry­toin­nin tueksi erot­tu­maan kil­pai­li­jois­ta. Mie­li­pi­det­tä kar­toi­tet­tiin säh­köi­sel­lä Webro­pol-kyse­lyl­lä. Kehit­tä­mis­teh­tä­vä­nä oli hen­ki­lös­tö­ky­se­lyn poh­jal­ta koota työ­nan­ta­ja­mie­li­ku­va ja tämän perus­teel­la osal­lis­taa joh­to­ryh­mä luo­maan työ­nan­ta­ja­lu­paus. Opin­näy­te­työm­me toi­mek­sian­ta­ja­na toimi yhteys­kun­nal­li­nen van­hus­pal­ve­lu­ja tuot­ta­va osa­keyh­tiö ja yri­tyk­sen joh­to­ryh­mä loi yri­tyk­sel­le sovel­tu­van työ­nan­ta­ja­lu­pauk­sen.

Myön­tei­si­nä tee­moi­na aineis­tos­ta nousi­vat yksi­löl­li­nen arki, yhtei­söl­li­syys, jous­ta­vuus työssä ja eri elä­män­ti­lan­teis­sa, esi­hen­ki­löi­den lähel­lä ole­mi­nen sekä luo­vuut­ta ruok­ki­va ja kan­nus­ta­va ilma­pii­ri. Yhtei­söl­li­syy­te­nä näkyi asuk­kai­den kanssa vie­tet­ty aika, omais­ten huo­mioin­ti ja otta­mi­nen osaksi arkea, sekä yksi­köi­den yhteis­hen­ki. Asuk­kail­le pyri­tään luo­maan mah­dol­li­sim­man nor­maa­li arki yhdes­sä muiden kanssa. Työn jous­ta­vuus näkyi help­pou­te­na sovit­taa työ osaksi omaa elämää, työ­vuo­ro­suun­nit­te­lu on pää­asias­sa auto­no­mis­ta ja työ­vuo­ro­toi­vei­ta pyri­tään toteut­ta­maan. Myös kou­lut­tau­tu­mi­seen kan­nus­te­taan. Työn­te­ki­jät saavat työs­ken­nel­lä omalla per­soo­nal­laan. Esi­hen­ki­löi­den lähel­lä ole­mis­ta pide­tään tär­keä­nä hen­ki­lös­tön kokies­sa tul­leen­sa koh­da­tuk­si ja kuun­nel­luk­si. Esi­hen­ki­löt osoit­ta­vat luot­ta­mus­ta työn­te­ki­jöi­hin ilman turhaa hie­rar­ki­aa. Luo­vuut­ta kan­nus­te­taan sekä ruo­ki­taan, ja tämä koe­taan­kin työ­hy­vin­voin­tia kohen­ta­va­na teki­jä­nä. Ryh­mä­hen­ki lisää työssä jak­sa­mis­ta ja kan­nus­taa toi­mi­maan asuk­kai­den hyväk­si.

Kehi­tet­tä­vi­nä tee­moi­na aineis­tos­ta nousi­vat esille arvo­jen hii­pu­mi­nen, tuen tarve tii­mi­työ­hön ja itseoh­jau­tu­vuu­teen, asuk­kai­den hoi­toi­suu­den tar­kem­pi huo­mioi­mi­nen hen­ki­lös­tö­re­surs­sien koh­den­ta­mi­sek­si sekä palk­kaus­jär­jes­tel­män kehit­tä­mi­nen. Hii­pu­neis­sa arvois­sa esiin nousi yri­tyk­sen laa­je­ne­mi­nen. Arvo­jen koe­taan hii­pu­neen myös arjen kii­rees­sä ja väsy­myk­ses­sä, kun työn­te­ki­jöi­den pereh­dyt­tä­mi­nen ei ole tar­peek­si laa­du­kas­ta. Myös koro­na­pan­de­mial­la on osuut­ta sen vai­keut­taes­sa arvo­jen mukai­ses­ti työs­ken­te­lyä. Tukea tii­mi­työ­hön ja itseoh­jau­tu­vuu­teen kai­va­taan enem­män, sillä tiimin mer­ki­tys työssä viih­ty­mi­sel­le on suuri. Tiimin toi­mi­vuu­teen toi­vot­tiin myös kiin­ni­tet­tä­vän huo­mio­ta. Yri­tyk­ses­sä on useam­pi ryh­mä­ko­ti, ja näiden välis­tä yhteis­työ­tä ja yhtei­söl­li­syyt­tä toi­vo­taan lisät­tä­vän. Tiedon jakoon halu­taan kiin­ni­tet­tä­vän enem­män huo­mio­ta. Myös konflik­ti­ti­lan­tei­siin ja niiden ehkäi­syyn toi­vo­taan esi­mie­hil­tä enem­män huo­mio­ta. Viime aikoi­na on ollut pal­jon­kin puheis­sa hoi­ta­jien tekemä välil­li­nen työ, ja hen­ki­lös­tö­re­surs­se­ja toi­vo­taan koh­den­net­ta­van niin, että hoi­ta­jil­la on aikaa enem­män var­si­nai­sel­le hoi­to­työl­le välil­li­sen työn sijas­ta. Välil­li­sen työn koe­taan vievän suuren osan hoi­ta­jien työ­ajas­ta. Sisäis­ten sijais­ten jär­jes­tel­mää halut­tiin kehit­tää asuk­kai­ta parem­min pal­ve­le­vaan muo­toon. Asuk­kai­den hoi­toi­suus ryh­mä­ko­deis­sa saat­taa muut­tua, ja sen huo­mioin­tia toi­vo­taan tapah­tu­vak­si. Palk­kaus­jär­jes­tel­mää halut­tiin kehi­tet­tä­vän siten, että raha­pal­kan lisäk­si tulisi bonus­jär­jes­tel­mä ja pal­kit­se­mi­nen.

Aiheen tulos on orga­ni­saa­tio­koh­tai­sin muu­tok­sin hyö­dyn­net­tä­vis­sä ja jat­ko­ke­hi­tet­tä­vis­sä. Jat­ko­tut­ki­mus­ta toi­mek­sian­ta­ja voisi tehdä siitä, miten luotu työ­nan­ta­ja­lu­paus on vai­kut­ta­nut rek­ry­toin­tiin ja työhön sitou­tu­mi­seen sekä miten työ­nan­ta­ja­lu­paus on vai­kut­ta­nut työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tiin ja yri­tyk­sen tar­joa­mien van­hus­pal­ve­lu­jen laa­tuun ja asu­kas­tyy­ty­väi­syy­teen.