Osaa­mi­syh­tei­sön koke­muk­sia aktii­vi­suu­den seu­ran­nan kokei­lus­ta 

Kokei­lun tar­koi­tuk­se­na oli saada tietoa ja koke­muk­sia aktii­vi­suu­den seu­ran­nan käyt­tä­mi­ses­tä asiak­kaan kotiu­tu­mi­sen tukena. Tietoa saa­tiin asiak­kaan asun­toon asen­net­tu­jen ympä­ris­tö- ja lii­keak­tii­vi­suus­sen­so­rei­den hyö­dyn­tä­mi­ses­tä. Asiak­kaan arkea seu­rat­tiin muu­ta­mia viik­ko­ja. Kokei­lu toteu­tet­tiin uuden­lai­sen osaa­mi­syh­tei­sön toi­min­ta­na.

1 Osaa­mi­syh­tei­sö

Kokei­lua oli suun­nit­te­le­mas­sa ja toteut­ta­mas­sa osaa­mi­syh­tei­sö, johon kuului Siun sotes­ta kotiu­tus­tii­min sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­sia, esi­hen­ki­löi­tä, tek­no­lo­gia­vas­taa­va ja pal­ve­lusuun­nit­te­li­ja sekä tek­no­lo­gia-asian­tun­ti­ja Karelia-amk:sta. Lisäk­si yhtei­sös­sä oli mukana tek­no­lo­giay­ri­tys­ten edus­ta­jia. Asiak­kai­den ja heidän läheis­ten­sä koke­muk­set tuki­vat osaa­mi­syh­tei­sön työs­ken­te­lyä.

Suun­nit­te­lu­vai­heen jäl­keen osaa­mi­syh­tei­sö kokoon­tui kerran kuu­kau­des­sa arvioi­maan kokei­lun ete­ne­mis­tä ja havait­tu­ja haas­tei­ta. Arvioin­nin perus­teel­la ryh­dyt­tiin välit­tö­mäs­ti käy­tän­nön toi­men­pi­tei­siin, jotta kokei­lu eteni suju­vas­ti koko ajan.

Kokei­lu toteu­tet­tiin Siun soten ikäih­mis­ten pal­ve­lui­den ja Karelia-amk:n EAFS ‑hank­keen (RDI Excel­lence in Crea­ting an Age-Friend­ly Socie­ty in Remote Areas) yhteis­työ­nä. Hank­keen yhtenä kehit­tä­mis­koh­tee­na on kokeil­la uuden­lai­sia tek­no­lo­gi­sia rat­kai­su­ja ikäih­mi­sil­le pit­kien väli­mat­ko­jen alu­eel­la.

Osaa­mi­syh­tei­sön toteut­ta­ma kokei­lu oli osa Karelia-amk:n HYRRÄ – ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sö­jen toi­min­taa. HYRRÄn osaa­mi­syh­tei­söt toi­mi­vat eri tee­mois­sa liit­tyen ikäys­tä­väl­li­syy­teen. Tämä kokei­lu oli osa käyt­tä­jä­läh­töi­set digi­taa­li­set ja tek­no­lo­gi­set rat­kai­sut teemaa.

2 Kokei­lun käy­tän­nön toteu­tus

Osaa­mi­syh­tei­sö tun­nis­ti aktii­vi­suu­den seu­ran­nan käy­tän­nön toteut­ta­jik­si Sii­lai­sen kun­tou­tu­mis­sai­raa­lan osas­to­jen tera­pia­hen­ki­lös­tön, asiak­kaat, pro­jek­ti­asian­tun­ti­jan, kotiu­tus­tii­min työn­te­ki­jät, sekä tek­no­lo­gia­vas­taa­van. Kokei­lun alussa laa­dit­tiin pro­ses­si­kaa­vio, johon kuvat­tiin, kuka tekee ja mitä. Kaa­vio­ta muo­kat­tiin sitä mukaa, kun muu­tos­tar­pei­ta ilmeni. Kuvas­sa 1 on pro­ses­si lop­pu­ti­lan­tees­sa. Aktii­vi­suu­den seu­ran­nan sen­so­reis­ta ja toteut­ta­jien roo­lis­ta sekä teh­tä­vis­tä ker­ro­taan seu­raa­vis­sa kap­pa­leis­sa.  

Kuvio prosessin eri vaiheista
Kuva 1. Aktii­vi­suu­den seu­ran­taan liit­ty­vä pro­ses­si lop­pu­ti­lan­tees­sa (kuva­kaap­paus).

2.1 Aktii­vi­suu­den seu­ran­nan sen­so­rit

Asiak­kaan arkea seu­rat­tiin tur­va­pu­he­li­men häly­tin­pai­nik­keel­la (kuva 2), johon kyt­ket­tiin päälle ns. aktii­vi­suu­den seu­ran­ta ‑toi­min­nal­li­suus. Tämän lisäk­si aktii­vi­suut­ta seu­rat­tiin eri­lai­sil­la ympä­ris­tö­sen­so­reil­la (kuvat 3–4) ja asun­toon asen­net­ta­vil­la lii­keak­tii­vi­suus­sen­so­reil­la. Tau­lu­kos­sa 1 ker­ro­taan, mitä mikä­kin sen­so­ri mittaa ja mihin mit­taus perus­tuu. Vuo­de­vah­tia ei päästy kokei­le­maan, koska kokei­lua varten saatu laite oli rikki. Asiak­kaal­le asen­net­tiin muu­ta­mia viik­ko­ja kes­tä­nee­seen seu­ran­taan kaikki sen­so­rit, jotta saa­tiin koke­mus­ta, miten ne toi­mi­vat.

Ranteessa oleva turvapuhelimen hälytinpainike
Kuva 2. Tur­va­pu­he­li­men häly­tin­pai­ni­ke. Päälle kyt­ket­ty aktii­vi­suu­den seu­ran­ta toi­min­ta ei estä avun hälyt­tä­mis­tä. Kuva: Henna Sil­ven­noi­nen.
Mikroaaltouuni, jonka ovessa kiinni pyöreä lätkä
Kuva 3. Ympä­ris­tö­sen­so­ri mik­ro­aal­to­uu­nin ovessa. Laite mittaa oven avau­tu­mi­sia ja sul­ke­mi­sia. Kuva: Jaana Nykä­nen.
WC-istuimen johdossa pyöreä lätkä
Kuva 4. Ympä­ris­tö­sen­so­ri wc-istui­men kyl­mä­ve­si­joh­dos­sa. Sen­so­ri mittaa vesi­joh­dos­sa tapah­tu­vaa läm­pö­ti­lan muu­tos­ta. Kuva: Aleksi Kaa­si­nen.

Tau­luk­ko 1. Kokei­lus­sa olleet sen­so­rit ja mitä ne mit­ta­si­vat

Sen­so­riMitä mittaaMihin mit­taus perus­tuu
Häly­tin­pai­nik­keen aktii­vi­suus­toi­min­toLiik­ku­mi­nen sisä­ti­lois­saKiih­ty­vyy­san­tu­ri
Ympä­ris­tö­sen­so­ri jää­kaa­pin tai mik­ro­aal­to­uu­nin ovessaOven avau­tu­mi­nen ja sul­keu­tu­mi­nenLiike
Ympä­ris­tö­sen­so­ri suih­ku­ti­las­saSuih­ku­käyn­tien luku­mää­räMuutos ilman­kos­teu­des­sa
Ympä­ris­tö­sen­so­ri wc-istui­men kyl­mä­ve­si­joh­dos­saWC-istui­men vesi­säi­liön tyh­je­ne­mi­nenLäm­pö­ti­lan muutos kyl­mä­ve­si­joh­dos­sa
Tilaan asen­net­tu lii­keak­tii­vi­suus­sen­so­riTilas­sa havait­tu liikePIR-sen­so­ri (pas­sii­vi­nen infra­pu­na-anturi), joka tun­nis­taa ympä­ril­lä olevan infra­pu­na­sä­tei­lyn muu­tok­set, joita tulee ihmi­sen liik­kues­sa.
Vuo­de­vah­ti*Vuo­tees­sa vie­tet­ty aikaVuo­dean­tu­ri havait­see siihen koh­dis­tu­van pai­neen.
* Lai­tet­ta ei kokeil­tu.

Sen­so­reis­ta ker­ty­vä data tal­len­tui rapor­toin­tioh­jel­maan, jossa aktii­vi­suus esi­tet­tiin sen­so­reit­tain eri­lai­si­na kaa­vioi­na eri aika­jak­soil­ta. Kuvas­sa 5 on tes­ti­hen­ki­lön häly­tin­pai­nik­keen aktii­vi­suus­tie­dot. Ohjel­ma ei tehnyt kun­tou­tuk­seen tai hoi­toon liit­ty­viä joh­to­pää­tök­siä tai ehdo­tuk­sia, vaan ne teki sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­nen.

Hälytinpainikkeen aktiivisuustietoja: Aktiivisuus tänään, eilen ja toissa päivänä
Kuva 5. Kuva­ruu­tu­kaap­paus häly­tin­pai­nik­kees­ta ker­ty­nees­tä datas­ta rapor­toin­tioh­jel­mas­sa.

2.2 Hen­ki­lös­tön pereh­dy­tys

Ennen kokei­lun käyn­nis­ty­mis­tä kotiu­tus­tii­min työn­te­ki­jät pereh­dy­tet­tiin sen­so­rei­den toi­min­ta­pe­ri­aat­tei­siin ja asen­ta­mi­seen (kuva 6). Tämän jäl­keen oli vuo­ros­sa rapor­toin­tioh­jel­man käyt­tö­kou­lu­tus, johon yhdis­tet­tiin sen­so­rei­den anta­man aktii­vi­suus­tie­don tar­kas­te­lu ja tul­kin­ta. Käy­tän­nön toteu­tuk­sen avuksi teh­tiin muun muassa pro­ses­si­kaa­vio, laite-esit­te­lyt, ohjeet sen­so­rei­den asen­ta­mi­seen ja aktii­vi­suus­tie­toa tal­len­ta­van ja havain­nol­lis­ta­van ohjel­man käyt­töön. Mate­ri­aa­lit tal­len­net­tiin pil­veen, jol­loin ne olivat kaik­kien saa­ta­vil­la.

Henkilöitä kumartuneena pöydän äärelle
Kuva 6. Hen­ki­lös­tön pereh­dy­tyk­ses­sä akti­voi­tiin ensin sen­so­rit, joilla asiak­kaan aktii­vi­suut­ta seu­ra­taan. Kuva: Jaana Nykä­nen.

2.3 Asiak­kai­den valin­ta ja löy­ty­mi­nen

Osaa­mi­syh­tei­sö mää­rit­te­li, mil­lai­sia asiak­kai­ta kokei­luun hae­taan. Näitä olivat pas­sii­vi­set kun­tou­tu­jat, yliak­tii­vi­set kun­tou­tu­jat, toi­min­ta­ky­vyn ale­ne­mi­sen uhan omaa­vat asiak­kaat sekä leik­kauk­sen tai toi­men­pi­teen jäl­keen osas­tol­la olevat poti­laat. Lisäk­si asiak­kaal­la tuli olla riit­tä­vät kog­ni­tii­vi­set taidot, jotta hän ymmär­si sen­so­rei­den tar­koi­tuk­sen.

Asiak­kai­ta pää­dyt­tiin rek­ry­toi­maan Sii­lai­sen kun­tou­tu­mis­sai­raa­lan osas­toil­ta kotiu­tu­vis­ta asiak­kais­ta. Osalle näiden osas­to­jen asiak­kais­ta alkaa kotiu­tus­tii­min toteut­ta­ma arvioin­ti­jak­so ja usein myös tur­va­pal­ve­lu, joten tuntui luon­te­val­ta ehdot­taa aktii­vi­suu­den seu­ran­nan kokei­lua näille asiak­kail­le.

Tar­koi­tus oli, että osas­to­jen tera­pia­hen­ki­lös­tö tun­nis­tai­si aktii­vi­suu­den seu­ran­nas­ta hyö­ty­viä ja kes­kus­te­li­si heidän kans­saan alus­ta­vas­ti kokei­luun osal­lis­tu­mi­ses­ta. Mikäli asiak­kaat kiin­nos­tui­si­vat, osas­tol­ta ilmoi­tet­tai­siin asiak­kaas­ta pro­jek­ti­asian­tun­ti­jal­le, joka kävisi ker­to­mas­sa asiak­kaal­le lisää aktii­vi­suu­den seu­ran­nan lait­teis­ta ja kokei­lun toteu­tuk­ses­ta.

Kun­tou­tus­osas­to­jen fysio- ja toi­min­ta­te­ra­peu­teil­ta tuli palau­tet­ta, että heidän on han­ka­la tun­nis­taa mah­dol­li­sia kokei­luun osal­lis­tu­jia, koska ennen kotiu­tu­mis­ta ei vält­tä­mät­tä vielä tie­de­tä, tulee­ko asiak­kaal­le arvioin­ti­jak­soa. Toi­min­ta­ta­paa muu­tet­tiin siten, että kotiu­tus­tii­min fysio- ja toi­min­ta­te­ra­peut­ti sekä tun­nis­ti­vat ne asiak­kaat, joiden arvioi­tiin hyö­ty­vän aktii­vi­suu­den seu­ran­nas­ta.

Kokei­lus­sa oli mukana kolme asia­kas­ta. Kotiu­tus­tii­mi nosti esiin, että kokei­luun oli haas­ta­va löytää sopi­via asiak­kai­ta. He olivat joko liian hyvä- tai huo­no­kun­toi­sia. Osaa­mi­syh­tei­sön pala­ve­ris­sa poh­dit­tiin, että aktii­vi­suu­den seu­ran­nas­ta on saat­ta­nut olla vaikea kertoa asiak­kail­le ja heidän lähei­sil­leen, koska käy­tet­tä­vät tek­no­lo­gi­set rat­kai­sut ovat ammat­ti­lai­sil­le­kin uusi asia.

2.4 Lait­tei­den asen­nus ja aktii­vi­suus­tie­don käyttö

Aja­tuk­se­na oli, että kotiu­tus­tii­min hen­ki­lös­tö asen­tai­si itse­näi­ses­ti lait­teet asiak­kaan kotiin. Käy­tän­nös­sä tek­no­lo­gia­vas­taa­va oli kui­ten­kin kotiu­tus­tii­min fysio­te­ra­peu­tin tai toi­min­ta­te­ra­peu­tin mukana asen­ta­mas­sa lait­tei­ta. Lähei­nen pyrit­tiin saa­maan mukaan asen­nus­ti­lan­tee­seen, jol­loin hän sai samal­la tiedon lait­tei­den toi­min­nas­ta.

Kotiu­tus­tii­min fysio­te­ra­peut­ti ja/tai toi­min­ta­te­ra­peut­ti katsoi ja näytti asiak­kaal­le vähin­tään kerran seu­ran­ta­jak­son aikana rapor­toin­tioh­jel­mas­ta asiak­kaan aktii­vi­suus­tie­toa.

3 Osaa­mi­syh­tei­sön koke­muk­sia kokei­lus­ta

Koke­muk­set on koottu osaa­mi­syh­tei­sön pala­ve­rei­den muis­tiois­ta ja osal­lis­tu­jien avoi­mis­ta haas­tat­te­luis­ta. Artik­ke­lin kir­joit­ta­jat ovat tee­moi­tel­leet asiat aktii­vi­suu­den seu­ran­nan hyö­tyi­hin, osal­lis­tu­jien ja läheis­ten koke­muk­siin sekä tule­vai­suu­des­sa huo­mioi­ta­viin asioi­hin (kuvio 1).

Kuvio jossa esitetty kokemukset kokeilusta: hyödyt, tulevaisuuden näkökulmat, osallistujien kokemukset
Kuvio 1. Osaa­mi­syh­tei­sön kokoa­mat teemat aktii­vi­suu­den seu­ran­nan koke­muk­siin liit­tyen.

3.1 Hyödyt aktii­vi­suu­den seu­ran­nas­ta

Kon­kreet­ti­nen tieto aktii­vi­suu­des­ta

Kon­kreet­ti­ses­ta aktii­vi­suus­tie­dos­ta hyö­tyi­vät fysio­te­ra­peut­ti ja/tai toi­min­ta­te­ra­peut­ti sekä asiak­kaan lähei­set. Tieto tuki koko­nais­ku­vaa, jonka tera­peu­tit loivat asiak­kaan toi­min­ta­ky­vys­tä. Lisäk­si aktii­vi­suus­tie­to toi näky­väk­si ja lisäsi uskoa lähei­sil­le, että ikäih­mi­nen pärjää kotona.

Kokei­lus­sa eräs asia­kas kertoi viet­tä­vän­sä tietyn aikaa vuo­tees­sa päivän aikana.Asiakkaan lähei­set ja tera­peut­ti epäi­li­vät, että asia­kas olisi pas­sii­vi­sem­pi. Aktii­vi­suus­tie­to vah­vis­ti kui­ten­kin asiak­kaan omaa ker­to­maa.

Mil­lai­nen tieto arjes­sa on hyö­dyl­lis­tä

Tär­keim­mäk­si seu­rat­ta­vak­si asiak­si osaa­mi­syh­tei­sö nosti häly­tin­pai­nik­keen kautta saa­ta­van aktii­vi­suus­tie­don, joka kertoo siitä, kuinka paljon ikäih­mi­nen päivän aikana liik­kui kotona. Asiak­kaan ruo­kai­lus­ta ker­to­vaa tietoa pidet­tiin myös hyö­dyl­li­se­nä. Jää­kaa­pin ja mik­ro­aal­to­uu­nin oven avaa­mi­ses­ta saatu tieto antoi viit­tei­tä siitä, miten asia­kas söi päivän aikana. Nuk­ku­mi­ses­ta tai vuo­tees­sa vie­tet­tyyn aikaan liit­ty­viä tie­to­ja pidet­tiin tär­keä­nä, vaikka niistä ei tässä kokei­lus­sa saatu tietoa.

3.2 Tule­vai­suu­den näkö­kul­mia

Sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lais­ten osaa­mi­nen

Sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lais­ten perus­osaa­mi­seen kuuluu asiak­kaan toi­min­ta­ky­vyn koko­nais­val­tai­nen tun­te­mi­nen. Tule­vai­suu­des­sa, kun eri­lai­sia uuden­lai­sia digi­taa­li­sia ja tek­no­lo­gi­sia rat­kai­su­ja ote­taan käyt­töön, tulee ammat­ti­lai­sen tuntea ja tun­nis­taa myös eri­lais­ten lait­tei­den toi­min­ta­pe­ri­aat­teet. Asiak­kaal­le tulee yksi­löl­li­ses­ti valita hänen toi­min­ta­ky­ky­ään ja kun­tou­tu­mis­taan tuke­vat rat­kai­sut sekä päät­tää kuinka kauan seu­ran­taa teh­dään. Tässä kokei­lus­sa ammat­ti­lai­sen piti miet­tiä esi­mer­kik­si sen­so­rei­den asen­nus­pai­kat.

Orga­ni­saa­tion pro­ses­sit

Aktii­vi­suu­den seu­ran­nan käytön laa­jen­tues­sa tulee sopia, kuka seuraa asiak­kaas­ta ker­ty­vää aktii­vi­suus­tie­toa ja reagoi siihen. Tässä kokei­lus­sa oli mukana fysio­te­ra­peut­ti ja toi­min­ta­te­ra­peut­ti sekä kotiu­tus­tii­min lähi- ja sai­raan­hoi­ta­jia. Tera­peu­tit hyö­dyn­si­vät aktii­vi­suu­des­ta ker­ty­nyt­tä dataa jonkin verran, mutta hoi­ta­jat eivät yhtään.

Myös lai­tea­sen­nus­ten toteu­tuk­ses­ta on sovit­ta­va. Asen­ta­mi­nen vaatii asiak­kaan tun­te­mis­ta, sen­so­rien toi­min­ta­pe­ri­aat­teen ymmär­rys­tä ja tie­tä­mys­tä siitä, mitä kaik­kea asen­nus­ti­lan­tees­sa on huo­mioi­ta­va. Poh­dit­ta­vak­si tulee, kes­ki­te­tään­kö asen­nuk­set vai teke­vät­kö niitä myös yksit­täi­set ammat­ti­lai­set. Molem­mis­sa vaih­toeh­dois­sa on omat hyvät ja huonot puolet. Orga­ni­saa­tion raken­ne ja pro­ses­sit vai­kut­ta­vat siihen, mikä on toi­mi­vin rat­kai­su.

3.3 Osal­lis­tu­jien koke­muk­set

Haas­tat­te­lu­jen perus­teel­la asiak­kai­den koke­mus oli, että sen­so­rit eivät häi­rin­neet heidän arke­aan. Yksi asia­kas oli epä­var­ma, oliko aktii­vi­suus­tie­toa käyty hänen kans­saan läpi. Toinen asia­kas kertoi, että aktii­vi­suus­tie­toa käy­tiin läpi, mutta hän ei muis­ta­nut siitä sen tar­kem­min. Asia­kas koki kuor­mit­ta­vak­si sen, että ker­ral­la käy­tiin läpi paljon asioi­ta: sekä aktii­vi­suus­tie­toa että kotiu­tu­mi­seen liit­ty­viä seik­ko­ja.

Erään asiak­kaan lähei­nen totesi, että aktii­vi­suu­den seu­ran­ta on kehi­tys­kel­poi­nen idea, kun ikään­ty­vien määrä kasvaa. Lähei­nen mietti sitä, miten hänen ikäi­sen­sä tule­vai­suu­des­sa hoi­de­taan. Aktii­vi­suus­tie­dos­ta lähei­nen muisti pyl­väs­ku­viot ja wc-käyn­tien määrän.

4 Yhteen­ve­to

Kokei­lus­sa havait­tiin, että kon­kreet­ti­nen tieto liik­ku­mi­ses­ta sisäl­lä, ruo­kai­lus­ta ja vuo­tees­sa vie­te­tys­tä ajasta on hyö­dyl­lis­tä.

Ammat­ti­lai­sen tulee osata lukea ja käyt­tää aktii­vi­suus­tie­toa asiak­kaan kun­tou­tu­mi­sen ja kotona asu­mi­sen tukena. Saa­ta­vaa tietoa tulee osata yhdis­tää omaan sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­sen arvioin­tiin ja havain­noin­tiin asiak­kaan toi­min­ta­ky­vys­tä. Ammat­ti­lai­sen tulee myös ymmär­tää lait­teen toi­min­ta­pe­ri­aa­te.

Tule­vai­suu­des­sa tulee sopia orga­ni­saa­tion sisäl­lä, kenen työ­teh­tä­viin kuuluu seu­ra­ta aktii­vi­suus­tie­toa ja rea­goi­da muu­tok­siin. Tär­ke­ää on myös asiak­kai­den osal­lis­ta­mi­nen aktii­vi­suus­tie­don hyö­dyn­tä­mi­seen.


Kir­joit­ta­jat:

Elina Kerä­tär, pro­jek­ti­pääl­lik­kö EAFS ‑hanke & tek­no­lo­gia-asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu

Jaana Nykä­nen, pal­ve­lusuun­nit­te­li­ja, Siun sote

Tek­no­lo­gia-osaa­mi­syh­tei­sös­sä mukana: Aleksi Kaa­si­nen (tek­no­lo­gia-vas­taa­va, Siun sote), Kaija Tur­pei­nen (fysio­te­ra­peut­ti, Siun sote), Satu Björn (toi­min­ta­te­ra­peut­ti, Siun sote), Tarja Hir­vo­nen (pro­jek­ti­suun­nit­te­li­ja, Siun sote), Elisa Raa­ti­kai­nen (pal­ve­lue­si­mies, Siun sote) ja Leena Ilvo­nen (pal­ve­lu­vas­taa­va, Siun sote), kokei­luun osal­lis­tu­neet asiak­kaat ja heidän lähei­sen­sä.