Ikäih­mis­ten neu­vos­to osal­li­suu­den ja vai­kut­ta­mi­sen mah­dol­lis­ta­ja­na

Kir­joit­ta­ja Tuula Paka­ri­nen: Ikään­ty­neet ovat osal­lis­tu­via ja aktii­vi­sia yhteis­kun­nan jäse­niä. Kun­ta­lain 410/2015 27 §:n mukaan kun­nan­hal­li­tuk­sen on ase­tet­ta­va van­hus­neu­vos­to ikään­ty­neen väes­tön osal­li­suu­den ja vai­kut­ta­mis- mah­dol­li­suuk­sien var­mis­ta­mi­sek­si sekä huo­leh­dit­ta­va neu­vos­ton toi­min­tae­del­ly­tyk­sis­tä. Poh­jois- Kar­ja­lan kai­kis­sa kun­nis­sa toimii tällä het­kel­lä van­hus­neu­vos­to. Vuoden 2023 alussa aloit­ta­val­la Poh­jois-Kar­ja­lan hyvin­voin­tia­lu­eel­la vai­kut­ta­mis­toi­mie­li­me­nä on kun­tien yhtei­nen van­hus­neu­vos­to, jossa on edus­ta­ja kai­kis­ta maa­kun­nan van­hus­neu­vos­tois­ta.

Opin­näy­te­työ­ni tar­koi­tuk­se­na oli sel­vit­tää Lipe­rin ikäih­mis­ten neu­vos­ton jäsen­ten käsi­tyk­siä ja koke­muk­sia neu­vos­ton nyky­toi­min­nas­ta ja kehit­tä­mis­tar­peis­ta liit­tyen lipe­ri­läis­ten ikäih­mis­ten osal­li­suu­teen ja vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­siin. Tavoit­tee­na oli edis­tää neu­vos­ton toi­min­taa vahvem- min ikäih­mi­siä pal­ve­le­vak­si sekä sel­vit­tää, miten toi­min­taa tulisi kehit­tää, jotta ikäih­mis­ten osal­li­suus ja vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suu­det para­ni­si­vat.

Toteu­tin opin­näy­te­työ­ni tut­ki­muk­sel­li­se­na kehit­tä­mis­työ­nä, jossa mukail­tiin toi­min­ta­tut­ki­muk­sel­lis- ta tut­ki­mus­stra­te­gi­aa. Tut­ki­musai­neis­ton kerää­mi­seen käytin osal­lis­tu­vaa havain­noin­tia, tutus­tuin aihees­ta teh­tyi­hin tut­ki­muk­siin, tein kyse­lyn Lipe­rin ikäih­mis­ten neu­vos­ton jäse­nil­le ja vara­jä­se­nil­le sekä osal­lis­tin heidät poh­ti­maan osal­li­suut­ta Kun­ta­lii­ton osal­li­suus­pe­lin avulla.

Osal­li­suus­pe­lin myötä nousi esi­mer­kik­si seu­raa­van­lai­sia kom­ment­te­ja osal­li­suu­den hyö­dyis­tä ja mah­dol­li­suuk­sis­ta: ”Saa tehdä asioi­ta ja pää­tök­siä kun­ta­lais­ten ja ikäih­mis­ten hyväk­si”, ”kun­ta­päät­tä­jät on pidet­tä­vä ajan tasal­la ikäih­mis­ten toi­veis­ta ja tilan­tees­ta”, ”saa miet­tiä yhdes­sä syr­jäy­ty­nei­den saa­mis­ta toi­miin mukaan ja vir­kis­ty­mi­seen”, ”ehkäi­see syr­jäy­ty­mis­tä” ja ”paras­ta on poruk­ka, yhtei­söl­li­syys ja sosi­aa­li­suus”.

Kyse­lyn tulok­sis­sa nykyi­set toi­min­ta­ta­vat koet­tiin hyvik­si ja toi­mi­vik­si ja nyky­ti­laan oltiin pää- sään­töi­ses­ti tyy­ty­väi­siä. Yhteis­työ eri taho­jen kanssa koet­tiin toi­mi­vak­si, ja neu­vos­ton koet­tiin pys­ty­vän vai­kut­ta­maan asioi­hin. Kri­tiik­kiä nyky­toi­min­nas­ta tuli kolmen taa­ja­man ja siitä joh­tu­vien talou­del­lis­ten haas­tei­den vuoksi: ”Kolmen taa­ja­man pysy­vät ongel­mat rajoit­ta­vat var­sin­kin talou­del­lis­ten tavoit­tei­den toteu­tu­mis­ta”.

Toimin Lipe­rin ikäih­mis­ten neu­vos­tos­sa kun­nan­val­tuus­ton luot­ta­mus­hen­ki­lö­edus­ta­ja­na. Havain­nois­sa­ni ja osal­lis­tues­sa­ni neu­vos­ton kokouk­siin tulin siihen tulok­seen, että Lipe­rin ikäih­mis­ten neu­vos­to on ollut kes­kus­te­le­va, aktii­vi­nen ja ilma­pii­ril­tään avoin.

Neu­vos­ton jäsen­ten näke­myk­set nyky­toi­min­nas­ta olivat posi­tii­vi­set. Eri­tyi­ses­ti joi­den­kin aloit­tei­den läpi­me­no, yhteis­työ ja eri­lai­set tilai­suu­det olivat onnis­tu­neim­pia asioi­ta. Ikäih­mis­ten neu­vos­ton mer­ki­tys asioi­den eteen­päin vie­jä­nä sekä yhtey­den­pi­tä­jä­nä kunnan viran­hal­ti­joi­hin ja päät­tä­jiin koet­tiin pää­sään­töi­ses­ti toi­mi­vak­si. Neu­vos­to on tehnyt aloit­tei­ta ja ollut mukana asioi­den val­mis­te­lus­sa.

Korona on rajoit­ta­nut tapah­tu­mien jär­jes­tä­mis­tä ja osal­lis­tu­mis­ta. Huolta koet­tiin ikäih­mis­ten yksi­näi­syy­des­tä ja stra­te­gioi­den jää­mi­ses­tä suun­ni­tel­mik­si. Osal­li­suus­pe­lin ja kyse­lyn tulok­set olivat hyvin yhden­suun­tai­set samaa aihet­ta käsi­tel­lei­den tut­ki­mus­ten kanssa, joita ver­ta­sin kehit­tä­mis­teh­tä­väs­sä saa­mii­ni tulok­siin.

Kehi­tys­koh­teik­si mai­nit­tiin tal­koot, vie­rai­lut, asuk­kai­den ulkoi­lu­tus pal­ve­lu­ta­loil­la, sii­vous­a­pu van­huk­sil­le, tuki­hen­ki­lö­toi­min­ta yksi­näi­sil­le naa­pu­reil­le ja tilai­suuk­sien jär­jes­tä­mi­nen yhteis­työs­sä vam­mais­neu­vos­ton kanssa. Osal­li­suus­lu­pauk­si­na olivat muun muassa oma aktii­vi­suus tie­dot­ta­mi­ses­sa, kes­kus­te­lu ja kuun­te­lu, hen­ki­sen ja fyy­si­sen kunnon yllä­pi­to, oma osal­lis­tu­mi­nen neu­vos­ton toi­min­taan ja tapah­tu­miin, vie­rai­lut ikäih­mis­ten ker­hois­sa ja lai­tok­sis­sa.

Lähde

Kun­ta­liit­to 2018. Osal­li­suus­pe­li on valmis kaik­kien kun­tien ja maa­kun­tien käyt­töön. https://www.kuntaliitto.fi/ajankohtaista/2018/osallisuuspeli-valmis- kaik­kien-kun­tien-ja-maa­kun­tien-kayt­toon. Vii­tat­tu 20.10.20.

Lue lisää opin­näy­te­työs­tä