Viiden sormen ohjeet aivo­ter­vey­teen

Muis­ti­sai­rau­det ja ter­veel­li­nen elämä ovat lähes päi­vit­täin leh­tien otsi­kois­sa. Jutuis­sa anne­taan sen seit­se­män vink­kiä, joilla estät muis­ti­sai­rau­den tai lue­tel­laan kuusi pahin­ta ris­ki­te­ki­jää. Infor­maa­tio­tul­vas­ta huo­li­mat­ta ihmi­set tai­ta­vat kui­ten­kin sisäis­tää aivo­ter­vey­den salat huo­nos­ti. Leh­ti­ju­tut enem­män­kin ehkä pelot­ta­vat kuin moti­voi­vat oma­koh­tai­seen aivo­ter­vey­den edis­tä­mi­seen. 

Finger-tut­ki­mus ja uraa­uur­ta­va elä­män­ta­paoh­jel­ma

Miia Kivi­pel­lon ja Mai-Lis Hellé­niuk­sen tie­to­teos ”Aivo­ter­veys” sen sijaan avaa aivo­jen ja muis­tin toi­min­taa sekä aivo­ter­vey­den kyt­ken­tö­jä sel­keäs­ti ja kiin­nos­ta­vas­ti. Teki­jät ovat lää­kä­rei­tä ja pro­fes­so­rei­ta Karo­lii­ni­ses­sa ins­ti­tuu­tis­sa Tuk­hol­mas­sa. Kivi­pel­to on myös Itä-Suomen yli­opis­ton pro­fes­so­ri ja maa­il­man huip­pu­ja alal­laan.

Aivo­ter­veys-kirja perus­tuu tut­kit­tuun tie­toon ja on ilmes­ty­nyt alun perin ruot­sik­si. Teok­sen ja kir­joit­ta­jien tut­ki­mus­taus­ta ei kui­ten­kaan tee kir­jas­ta vai­keas­ti ymmär­ret­tä­vää. Päin­vas­toin tut­ki­mus­pe­rus­tei­suus vah­vis­taa luo­tet­ta­vuut­ta ja lisää luki­jan mie­len­kiin­toa. Kirja perus­tuu laa­jaan uraa­uur­ta­vaan Finger-tut­ki­muk­seen, jonka tulok­set ovat levin­neet ympäri maa­il­man.

Tosia­sia on, ettei muis­ti­sai­rauk­siin ole vielä tois­tai­sek­si paran­ta­vaa hoitoa. On kui­ten­kin loh­dul­lis­ta, että Finger-tut­ki­muk­sen mukaan sai­rauk­sien riskiä voi itse kukin elä­män­ta­pa­va­lin­noil­laan pie­nen­tää. Kir­jas­sa koros­te­taan myös, ettei kos­kaan ole liian myö­häis­tä aloit­taa aivo­ter­veel­li­siä muu­tok­sia elä­mäs­sään.

Vii­del­lä ohjeel­la aivo­ter­veel­li­seen arkeen

Mitkä sitten ovat ne Finger-tut­ki­muk­sen ja elä­män­ta­paoh­jel­man ”viisi sormea”, joista aivo­ter­vey­den edis­tä­mi­nen ja muis­ti­sai­rauk­sien ris­kien pie­nen­tä­mi­nen läh­te­vät? Ne ovat 1) ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio, 2) lii­kun­ta, 3) aivo­jump­pa ja 4) sosi­aa­li­nen aktii­vi­suus sekä 5) sydän- ja veri­suo­ni­sai­rauk­sien ris­ki­te­ki­jöi­den hal­lin­ta. Helppo muis­ti­sään­tö on, että kaikki viisi sormea tar­vi­taan. Kir­jas­sa puhu­taan ”moni­te­ki­jäi­ses­tä elin­ta­pain­ter­ven­tios­ta”, kyse on mones­ta eri asias­ta.

Ravin­nos­ta, lii­kun­nas­ta ja elin­ta­vois­ta on maa­il­ma tietoa pul­lol­laan. Kirjan mukaan esi­mer­kik­si Ruot­sis­sa ilmes­tyy yksi keit­to­kir­ja joka päivä. Tar­vi­taan­ko vielä yksi kirja elin­ta­paoh­jel­mi­neen? Kyllä tar­vi­taan! Kivi­pel­lon ja Hellé­niuk­sen Aivo­ter­veys-kirjan ansio­na on tut­ki­mus­pe­rus­tei­suu­den yhdis­tä­mi­nen arkeen. Tieto ja ohjeet ovat hel­pos­ti sovel­let­ta­via eivät­kä kar­ko­ta luki­jaa.

Finger-tut­ki­mus koros­taa, että ravin­non ja lii­kun­nan rin­nal­la elä­mäs­sä pitää olla mer­ki­tyk­sel­li­syyt­tä, älyl­li­siä virik­kei­tä sekä sosi­aa­li­sia suh­tei­ta. Yksi­näi­syy­den on todet­tu olevan yksi muis­ti­sai­rauk­sien ris­ki­te­ki­jöis­tä, ja sosi­aa­li­nen vuo­ro­vai­ku­tus puo­les­taan on suo­jaa­va tekijä.

Kirjaa voi suo­si­tel­la varauk­set­ta kai­kil­le, joita hyvä elämä kiin­nos­taa, ja ketäpä ei kiin­nos­tai­si. Nuo­ril­le ja van­hoil­le, muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vil­le ja muil­le­kin, vaik­kei sai­raut­ta oli­si­kaan. Voisin kuvi­tel­la kirjan sopi­van monen­lai­sen ryh­mä­toi­min­nan tueksi, olipa kyse liikunta‑, ruoka- tai muusta har­ras­te­po­ru­kas­ta. Kir­jas­sa muuten on myös her­kul­li­nen aivo­ter­veel­lis­ten resep­tien osasto.

Muis­ti­liit­to on osal­lis­tu­nut kirjan kus­tan­ta­mi­seen, ja muis­tiyh­dis­tyk­set kautta maan sovel­ta­vat viiden sormen ohjel­maa toi­min­nas­saan.  

Kirjan kansi Aivoterveys

Kivi­pel­to, M. & Hellé­nius, M.-L. 2022. Aivo­ter­veys. Alku­teos: Hjärn­häl­sa. Holm & Holm Books.


Teksti:

Arja Jämsén, tun­tio­pet­ta­ja, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu

Artik­ke­li­ku­va: Free Stock photos by Vec­teezy