Kirjoittaja Maria Aspholm:
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Tampereen kaupungin kotihoidon hoitajien osaamisen kartoittamista ja varmistamista lähiesihenkilöiden ja vastaavien sairaanhoitajien näkökulmasta. Opinnäytetyön tehtäviksi muodostui selvittää, miten lähiesihenkilöt ja vastaavat sairaanhoitajat kartoittavat ja varmistavat hoitajien tarvitseman osaamisen ja onko se riittävää sekä kehittää siihen mahdollistava työväline. Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistoimintana toimintatutkimuksellista tapaa käyttäen. Aineisto kerättiin kvalitatiivisesti ryhmähaastattelulla ja työpajatyöskentelyllä. Ryhmähaastatteluun ja työpajatyöskentelyyn osallistui viisi vastaavaa sairaanhoitajaa eri Tampereen kaupungin kotihoidon yksiköistä.
Ikäihmisille annettavien sosiaali- ja terveyspalvelujen täytyy olla laadukkaita, ja niiden on turvattava ikäihmisille hyvä hoito ja huolenpito. Tämä vaatii hoitajilta kokonaisvaltaista osaamista. Opinnäytetyön tuloksien mukaan hoitajien osaamisen kartoittaminen ja varmistaminen ei ole riittävää. Lähiesihenkilön tehtävänä on määrittää tarvittava osaaminen työhön ja arvioida hoitajien osaaminen. Opinnäytetyön tuloksien mukaan kuitenkaan lähiesihenkilöiden ja vastaavien sairaanhoitajien tavat kartoittaa ja varmistaa hoitajien osaaminen eivät ole yhdenmukaisia eikä siihen ole selkeää toimintatapaa.
Osaamisen varmistaminen kuuluu vaikuttavaan ja turvalliseen hoitotyöhön. Opinnäytetyön aineiston perusteella laadittiin työväline, joka mahdollistaa riittävän hoitajien osaamisen kartoittamisen ja varmistamisen, ja se on yhtenäistä. Työvälineessä on neljä otsikkoa, joiden alle on eritelty osaamisaiheet. Otsikot ovat seuraavat: 1) osattavat asiat, 2) näytöllä varmistettavat asiat, 3) koulutukset ja 4) verkkokurssit.
Hoitajan tarvitsee osata laajasti monenlaisia asioita ja etenkin kotihoidossa osaaminen korostuu, koska asiakkaiden luona työskennellään pääasiassa yksin ja asiakkaiden avun tarve vaihtelee paljon. Hoitajien osaamisvaatimukset ovat laajat, joten on tärkeää kohdentaa tarvittava osaaminen jokaisen hoitajan työnkuvaan sopivaksi. Tämä työväline mahdollistaa osaamisen painottamisen kotihoidossa tarvittaviin osaamisvaatimuksiin ja ‑alueisiin. Mielestäni jokaisessa sosiaali- ja terveysalan yksikössä tulisi olla määritettynä hoitajan tarvitsema osaaminen juuri kyseisessä paikassa toimiakseen.
Lähiesihenkilöillä on vastuu, että hoitajien osaaminen kohtaa asiakkaiden tarpeiden kanssa. Tämän vuoksi osaamisen kartoittamista ja varmistamista täytyy kehittää, koska se ei ole kaikissa terveydenhuollon yksiköissä kunnossa. Uskon, että jokainen hoitaja tulee töihin silloin motivoituneemmin ja mielekkäämmin, kun hänellä on varmuus omaan toimintaansa ja tietää, että hän osaa siellä työskennellä.
Opinnäytetyön tuloksien mukaan on nähtävissä hoitajien osaamisen muutostarpeita, joten työvälineen säännöllinen päivittäminen on tarpeellista. Näin voidaan varmistaa yksikön hoitajien riittävä osaaminen koko ajan. Ihmisten elinajat pitenevät ja sairauksien kanssa eletään pidempään, joten monenlaista osaamista vaaditaan enenevissä määrin. Työvälineen päivittäjänä toimivan henkilön tulisi olla tietoinen yksikön asiakkaiden tai potilaiden hoidon tarpeesta, jotta hän osaa lisätä tarvittavia osaamisaiheita työvälineeseen. Käytännöt muuttuvat ja kehittyvät, joten eteen voi tulla myös tilanne, että jokin osaaminen ei ole enää tarpeellinen ja siten poistettava työvälineestä. Samaa työvälinettä voi käyttää samanlaisissa yksiköissä.