IHKU – ikä­mie­hil­le hyvin­voin­tia kult­tuu­ris­ta –hanke 

IHKU — Ikä­mie­hil­le hyvin­voin­tia kult­tuu­ris­ta ‑hank­kees­sa pyri­tään ikään­ty­nei­den mies­ten koke­man hyvin­voin­nin lisää­mi­seen kult­tuu­ri- ja tai­de­toi­min­nan kautta. Tavoit­tee­nam­me on uusien kei­no­jen kehit­tä­mi­nen kult­tuu­rin hyö­dyn­tä­mi­sek­si siten, että kult­tuu­rin hyvin­voin­ti­vai­ku­tuk­set tuli­si­vat osaksi koh­de­ryh­män koke­muk­sel­lis­ta hyvin­voin­tia. Hank­keen koh­de­ryh­mään kuu­lu­vat yksin asuvat ja/tai yksi­näi­syyt­tä koke­vat ikä­mie­het, joita tavoi­te­taan eri­tyi­ses­ti jal­kau­tu­van työn kautta.  

Kult­tuu­ri­hy­vin­voin­ti osaksi koke­muk­sel­lis­ta hyvin­voin­tia 

Olen­nais­ta on tun­nis­taa ja sanoit­taa osal­lis­tu­jien käsi­tyk­siä kult­tuu­ris­ta. Mitä kult­tuu­ri oikeas­taan tar­koit­taa, ja min­kä­lais­ta toi­min­taa siihen voi liit­tyä? Mitä annet­ta­vaa kult­tuu­ri­toi­min­nal­la voisi olla juuri minul­le – ja miten se vai­kut­taa minuun? Käsi­tyk­set kult­tuu­ris­ta vai­kut­ta­vat myös käsi­tyk­seen omasta itses­tä luo­va­na toi­mi­ja­na. Hank­keen toi­min­nan kan­nal­ta on tär­ke­ää kar­toit­taa myös mah­dol­li­sia kult­tuu­ri­toi­min­taan osal­lis­tu­mi­sen tai tai­teen teke­mi­sen estei­tä. 

Koh­de­ryh­män koke­muk­sia kult­tuu­ri­toi­min­nois­ta sekä heidän käsi­tyk­si­ään omasta hyvin­voin­nis­taan tavoi­tel­laan osaksi hank­kees­sa toteu­tet­ta­vaa kult­tuu­rin hyvin­voin­ti­vai­ku­tus­ten arvioin­tia, josta vastaa Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu. 

Toi­min­ta­muo­dot 

IHKU-hank­keen toi­min­nan läh­tö­koh­ta­na on jal­kau­tu­va, etsivä ikä­mies­työ. Perus­ta­van­laa­tui­se­na hank­keen toi­min­ta­muo­to­na ovat vii­del­lä eri alu­eel­la kokoon­tu­vat, ikä­mie­his­tä koos­tu­vat toi­min­nal­li­set Velmu-ryhmät (Joen­suun Ran­ta­ky­lä, Eno, Ham­mas­lah­ti, Kiih­te­lys­vaa­ra, Tuu­po­vaa­ra). Työote on osal­lis­ta­va ja dia­lo­gi­nen, ja toi­min­nan sisäl­töä suun­nit­te­le­vat pää­osin osal­lis­tu­jat itse.  

Kak­si­vuo­ti­nen (2023–2024) hanke on rahoi­tet­tu Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön ter­vey­den edis­tä­mi­sen mää­rä­ra­has­ta. Hank­kees­sa toteu­te­taan monia­lais­ta yhteis­työ­tä usei­den eri toi­mi­ja­ta­ho­jen kesken. Han­ket­ta koor­di­noi Poh­jois-Kar­ja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys ry. Osa­to­teut­ta­ji­na ovat OSK Poh­jois-Kar­ja­lan Kan­san­teat­te­ri (Pokka), Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu ja Joen­suun kau­pun­gin kult­tuu­ri­pal­ve­lut. 

Ryhmä ikämiehiä kesäisessä maisemassa. Miesten ympärillä puusta veistettyjä karhuja.
Vel­mu­ja vie­rai­lul­la Kar­ja­lan Ruusu ‑moot­to­ri­sa­ha­veis­to­ta­pah­tu­mas­sa Joen­suus­sa, elo­kuus­sa ‑23. Kuvaa­ja: Maria Kor­kat­ti

Luovaa toi­mi­juut­ta

Tai­tee­seen ja kult­tuu­riin liit­ty­viä sisäl­tö­jä hank­keen toi­min­nas­sa ovat esi­mer­kik­si aktii­vi­nen kult­tuu­ri­ta­pah­tu­mis­ta vink­kaa­mi­nen, niissä yhtei­ses­ti vie­rai­le­mi­nen, innos­ta­mi­nen, Velmu-toi­min­ta­ryh­mis­sä toteu­te­tut nk. “kult­tuu­ri­var­tit” sekä ohja­tut tai­de­toi­min­not, joissa Velmut ovat itse teki­jöi­nä. Katso ohei­sel­ta videol­ta tun­nel­mia Vel­mu­jen kesä­kuus­sa 2023 jär­jes­tä­mis­tä ilta­mis­ta. 

Vel­mu­ja on pyy­det­ty koke­mus­asian­tun­ti­joik­si kau­pun­gin kult­tuu­ri­pal­ve­lu­jen, kuten kan­sa­lais­opis­ton ja kir­jas­ton toi­min­nan kehit­tä­mi­seen. Koke­mus­asian­tun­ti­joi­den avulla han­kit­tu tieto auttaa kult­tuu­ri- ja tai­de­lai­tok­sia sekä vapaan sivis­tys­työn toi­mi­joi­ta suun­taa­maan ja uudis­ta­maan omaa toi­min­taan­sa han­ka­las­ti tavoi­tet­ta­van koh­de­ryh­män osalta. 

Kiin­nos­tuit­ko? 

Vel­mu­jen toi­min­nas­ta löytyy kuva­ma­te­ri­aa­lia Poh­jois-Kar­ja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tyk­sen Face­book-sivul­ta sekä Poh­jois-Kar­ja­lan kan­san­teat­te­ri Pokan Ins­ta­gram-sivul­ta.  

Lisä­tie­to­ja: https://www.pksotu.fi/ihku/  


Kir­joit­ta­jat: 

Anne Airak­si­nen, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu 

Katja Hämä­läi­nen, pro­jek­ti­pääl­lik­kö, Poh­jois-Kar­ja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys ry 

Maria Kor­kat­ti, kult­tuu­ri­hy­vin­voin­ti­lä­het­ti, Poh­jois-Kar­ja­lan kan­san­teat­te­ri Pokka 

Sari Suvan­to, kult­tuu­ri­sih­tee­ri, Joen­suun kau­pun­gin kult­tuu­ri­pal­ve­lut