Ikäys­tä­väl­li­nen maa­seu­tu – ikäih­mis­ten koke­muk­sia maa­seu­dus­ta eli­nym­pä­ris­tö­nä

Tämä puheen­vuo­ro perus­tuu ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja joh­ta­mi­nen YAMK-kou­lu­tuk­ses­sa teke­mää­ni opin­näy­te­työ­hön (Tur­pei­nen 2023). Pohdin artik­ke­lis­sa opin­näy­te­työ­ni poh­jal­ta ikäys­tä­väl­li­sen maa­seu­dun mer­ki­tys­tä ikäih­mi­sil­le heidän koke­mus­ten­sa perus­teel­la. Opin­näy­te­työn toi­mek­sian­ta­ja­na toimi Poh­jois-Kar­ja­lan kylät ry, joka on ollut mukana myös Kare­lian KAFS – Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sön pain­opis­teen ikäys­tä­väl­li­nen eli­nym­pä­ris­tö pilo­toin­nis­sa.

Yhdes­sä ikäys­tä­väl­li­syyt­tä kehit­tä­mään

Ikäys­tä­väl­li­syys on maa­il­man­laa­jui­ses­ti tavoit­te­le­mi­sen arvoi­nen asia. Väestö elää nyky­ään pidem­pään ja ter­veem­pä­nä kuin aikai­sem­pi­na vuo­si­kym­me­ni­nä. Näin ollen väes­tön ikä­ra­ken­ne on muut­tu­nut, ja ikään­ty­vien määrä on kas­vus­sa. Suo­mes­sa sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön jul­kai­se­man ikä­oh­jel­man pyr­ki­mys on joh­dat­taa kuuden vai­kut­ta­vuus­ta­voit­teen avulla Suomea ikäys­tä­väl­li­sem­mäk­si. Tähän ikä­oh­jel­maan laa­di­tuis­ta vai­kut­ta­vuus­ta­voit­teis­ta omaksi mie­len­kiin­non koh­teek­si vali­koi­tui vapaa­eh­tois­toi­min­nan vakiin­nut­ta­mi­nen yhteis­kun­taan sekä ikäys­tä­väl­lis­ten eli­nym­pä­ris­tö­jen kehit­tä­mi­nen. Koti­kun­ta on avain ase­mas­sa ikäys­tä­väl­li­syy­den mah­dol­lis­ta­mi­ses­sa. Asuk­kai­den kuun­te­le­mi­nen ja osal­li­suu­den mah­dol­lis­ta­mi­nen luovat hyvän perus­tan oman­nä­köi­seen elä­mään ikäys­tä­väl­li­ses­sä kun­nas­sa.

Työs­ken­te­lin aikai­sem­min maa­seu­tua­luei­den koti­sai­raan­hoi­dos­sa, jossa sain tutus­tua ikäih­mi­siin ja heidän per­hei­siin­sä. Jatko-opin­to­ja suo­ri­tin Kare­lia ammat­ti­kor­kea­kou­lus­sa vuo­si­na 2021–2023 Ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja joh­ta­mi­nen YAMK-kou­lu­tuk­ses­sa. Valit­sin ylem­män ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non opin­näy­te­työ­ai­heek­si maa­seu­tua­luei­den ikäih­mis­ten hyvin­voin­nin. Opin­näy­te­työ oli tut­ki­muk­sel­li­nen kehit­tä­mis­työ, joka toteu­tet­tiin asu­kas­ta­pah­tu­ma­na kol­mel­la eri paik­ka­kun­nal­la Poh­jois-Kar­ja­las­sa. Opin­näy­te­työn tar­koi­tuk­se­na oli sel­vit­tää ikäih­mis­ten koke­muk­sia eli­nym­pä­ris­tös­tään maa­seu­dul­la. Opin­näy­te­työn tavoit­tee­na oli laatia saadun tiedon perus­teel­la ehdo­tuk­set, joiden avulla eri toi­mi­jat voivat kehit­tää ikäys­tä­väl­li­siä toi­min­ta­ta­po­jaan ja käy­tän­tö­jään. Kolme valit­tua tie­don­ke­ruu­aluet­ta olivat Rääk­ky­lä, Ilo­mant­si ja Lieksa. Paik­ka­kun­ta­va­lin­toi­hi­ni vai­kut­ti­vat aluei­den väes­tö­ra­ken­ne ja ikäih­mis­ten pro­sen­tu­aa­li­nen enem­mis­tö.

Osal­li­suu­den mah­dol­lis­ta­mi­nen asu­ka­sil­ta­päi­vis­sä

Toi­mek­sian­ta­jan kanssa yhteis­työs­sä jär­jes­tet­tiin asu­ka­sil­ta­päi­vät syk­syl­lä 2022. Jokai­ses­sa vali­tus­sa paik­ka­kun­nas­sa jär­jes­tet­tiin yksi tapah­tu­ma. Tapah­tu­mas­sa kes­kus­tel­tiin alueen ikäys­tä­väl­li­syy­des­tä ja tavoit­tee­na oli kuulla alueen ikäih­mis­ten mie­li­pi­tei­tä ja aja­tuk­sia asui­nym­pä­ris­tös­tä. Kes­kus­te­lus­ta saa­tu­jen tie­to­jen ja mie­li­pi­tei­den poh­jal­ta on mah­dol­li­suus kehit­tää maa­seu­dun pal­ve­lui­ta pal­ve­lun­tuot­ta­jien ja jär­jes­tö­jen yhteis­työl­lä.

Opin­näy­te­työn tie­don­tuo­tan­non mene­tel­mäk­si vali­koi­tui ideoin­ti­työ­pa­ja ja ryh­mä­kes­kus­te­lu. Mene­tel­män avulla halusin infor­mant­tien koke­muk­set koko­nais­val­tai­ses­ti esille. Ryh­mä­kes­kus­te­luis­sa ker­rot­tiin paik­ka­kun­tien asui­nym­pä­ris­töis­tä, jotka koet­tiin hyväk­si ja tur­val­li­sek­si pai­kak­si asua.

Oma koti kullan kallis

Autioi­tu­vat syr­jä­ky­lät huo­les­tut­ti­vat infor­mant­te­ja. Pal­ve­lui­den siir­ty­mi­nen kau­pun­kiin ja lii­ken­neyh­teyk­sien vähyys koet­tiin han­ka­loit­ta­van arjen suju­mis­ta. Ter­veys­pal­ve­lui­den puute ja lää­kä­ri­pu­la huo­les­tut­ti­vat infor­mant­te­ja. Kus­tan­nus­ten nousu ja tila­vuo­krat ovat lisään­ty­neet, mikä niin ikään huo­les­tut­ti aktii­vi­sia jär­jes­töih­mi­siä.

Kul­ku­yh­teyk­sis­tä nousi vil­kas­ta kes­kus­te­lua: tak­sien vähen­ty­mi­nen ja jul­ki­sen lii­ken­teen vähen­ty­mi­nen pakot­ta­vat ihmi­siä pitä­mään oman auton. Liik­ku­mi­nen syr­jä­seu­dul­ta on tois­ten varas­sa, mikäli autoa tai ajo­lu­paa ei ole. Omaa kotia pide­tään kui­ten­kin rak­kaa­na paik­ka­na. Ikäih­mi­sil­lä on tahtoa ja sisua pär­jä­tä omassa kodis­saan. Digi­ta­li­saa­tion kehit­ty­mi­sen vuoksi toi­vot­tiin lisää digio­saa­mis­ta ja tukea digi­tai­toi­hin. Koet­tiin tär­keäk­si oikea-aikai­nen koh­taa­mi­nen pal­ve­luis­sa eli asia­kas­pal­ve­lu, mikä on infor­mant­tien mukaan vähen­ty­nyt. Sel­keäs­ti tuo­tiin esille, että oli­si­pa joku ihmi­nen, joka aut­tai­si eri­lai­sis­sa viral­li­sis­sa asioi­den toi­mit­ta­mi­sis­sa, esi­merk­ki­nä mai­nit­tiin etuuk­sien hake­mi­nen. Kai­vat­tiin perin­teis­tä asia­kas­pal­ve­lua ja nume­roa, johon voisi tar­vit­taes­sa soit­taa ja pyytää neuvoa.

Kes­kus­te­lus­sa nousi esille naa­pu­ria­vun vähen­ty­mi­nen, vaikka syr­jä­seu­dul­la asu­vien ikäih­mis­ten mie­les­tä on tullut jo tavak­si katsoa hieman naa­pu­rin perään. Kes­kus­te­lus­sa perään­kuu­lu­tet­tiin naa­pu­rin huo­mioi­mis­ta ja avun tar­joa­mis­ta. Kyläi­ly­kult­tuu­ri on kui­ten­kin muut­tu­nut. Tähän lop­pu­tu­le­maan pää­dyt­tiin tämän kes­kus­te­lun osalta.

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvää­kin

Maa­seu­dul­la sekä syr­jä­seu­dul­la asu­mi­ses­sa pidet­tiin vah­vuu­te­na oman kodin tur­val­lis­ta ympä­ris­töä, (75 % vas­tauk­sis­ta) ja hyvää toi­min­ta­ky­kyä sekä ter­vey­den­ti­laa (62 % vas­tauk­sis­ta). Mie­lek­käi­tä arjen asioi­ta olivat mah­dol­li­suus käyt­tää omaa kul­ku­neu­voa (31 % vas­tauk­sis­ta) ja päästä osal­lis­tu­maan har­ras­tuk­siin. Kul­ku­neu­vok­si kat­sot­tiin sekä moot­to­ria­jo­neu­vo että pol­ku­pyö­rä tai pot­ku­ri. Tär­keäk­si koet­tiin läheis­ten ja per­heen vahva tuki maa­seu­dul­la asu­mi­ses­sa (75 %). Pie­nem­pi osa (31 %) vas­taa­jis­ta koki, että sisuk­kuus ja tah­to­ti­la asua maalla tuki­vat pär­jää­mis­tä kotona. Suu­rim­pia koko­nai­suuk­sia olivat digi­tai­dot­to­muus (43 %), liik­ku­mi­sen han­ka­luus ja talou­del­li­nen epä­var­muus. Avun saa­mi­sen han­ka­luus ja avut­to­muus (65 %) sekä yksi­näi­syys (18 %) koet­tiin muu­ta­mas­sa arvioin­nis­sa yksi­lön heik­kou­te­na omassa arjes­sa.

Luonto (75 %) ja tur­val­li­nen koti ja asui­nym­pä­ris­tö, olivat kuvat­tu­ja vah­vuuk­sia, jotka tuki­vat ikäih­mi­sen asu­mis­ta ja arkea. Har­ras­tus­mah­dol­li­suu­det, digi­neu­von­ta ja yhtei­söl­li­syy­den koke­mus tuli­vat useis­sa vas­tauk­sis­sa (93 %) esille. Mah­dol­li­suuk­si­na koet­tiin myös kunnan kehit­tä­mi­nen hank­kei­den tuella, kul­je­tus­pal­ve­lut, moni­kult­tuu­ri­suus ja oman kylän pal­ve­lut, joita pidet­tiin tär­kei­nä ikäih­mi­sen arjen mer­ki­tyk­sel­li­syy­den vah­vis­ta­ji­na tule­vai­suu­des­sa.

Suurin huoli liit­tyi kui­ten­kin pal­ve­lui­den vähen­ty­mi­seen ja jopa lop­pu­mi­seen. Pal­ve­lui­hin lukeu­tui­vat niin sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut (100 %) sekä osin päi­vit­täis­pal­ve­lut, esi­mer­kik­si kauppa- ja pank­ki­pal­ve­lut.

Arjen toi­mi­vuut­ta han­ka­loit­ta­vat myös osal­lis­tu­jien havait­se­ma teiden heikko kunto ja liik­ku­mi­sen vai­keu­det. Val­lit­se­vas­sa maa­il­man tur­val­li­suus­ti­lan­tees­sa sodan ja tar­tun­ta­tau­tien uhan koet­tiin lisää­vän epä­var­muut­ta. Myös huoli ikä­ra­ken­teen vinou­tu­mi­ses­ta, maa­seu­dun autioi­tu­mi­ses­ta ja yhtei­söl­li­syy­den puute tuli­vat esille.

Eli­nym­pä­ris­töt toi­mi­vik­si yhteis­työl­lä ja tah­dol­la

Tämä opin­näy­te­työ antoi todel­la paljon käsi­tys­tä siitä, että ikäih­mis­ten ääntä on tär­ke­ää kuun­nel­la niin yksi­lö­ta­sol­la kuin yhtei­sö­ta­sol­la. Asu­kas­ta­pah­tu­mia pidet­tiin eri­tyi­sen tär­kei­nä ja kii­tet­tä­väs­ti niihin oli saa­pu­nut myös ikäih­mi­siä sekä heidän lähei­si­ään. Jat­kos­sa pidän tär­keä­nä yhtei­sö­ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mis­tä, asu­kas­ko­kouk­sia sekä yksi­lö­ta­sol­la tapah­tu­via kes­kus­te­lu­ja.

Toi­voi­sin myös, että ikä­ra­ken­teen vinou­tu­mi­nen saa­daan pysäh­ty­mään ja maa­seu­dul­le saa­tai­siin lisää nuoria, per­hei­tä ja lapsia. Tässä olisi myös mah­dol­li­suus jat­ko­tut­ki­muk­sil­le. Mikä olisi veto­voi­ma­na, että per­heet ja nuoret muut­tai­si­vat maa­seu­dul­le? Sai­sim­me­ko rikas­tet­tua kyläyh­tei­sö­jä ja autioi­tu­nei­ta kyliä, jos lasten ja nuor­ten toi­min­taa sekä var­hais­kas­va­tus- ja perus­kou­lu­pal­ve­lu­ja olisi tar­jol­la myös maa­seu­dul­la.

Jat­ko­ke­hit­tä­mi­si­deoin­nis­sa on hyvä muis­taa ikäih­mi­set toi­mi­joi­na, osal­li­se­na ja aktii­vi­si­na vai­kut­ta­ji­na. Ikäys­tä­väl­li­nen eli­nym­pä­ris­tö saa­daan toi­mi­vak­si yhteis­työl­lä ja tah­dol­la. Ikäih­mi­set ovat olleet yhteis­kun­tam­me kehit­tä­jiä ja itse­näi­syy­tem­me mah­dol­lis­ta­jia. Mitä tahan­sa kehi­täm­me­kin, emme saa unoh­taa ikäih­mis­ten val­ta­vaa tahdon voimaa elä­män­pi­tui­ses­sa aal­lo­kos­sa.

Tur­pei­nen, N. 2023. Ikäys­tä­väl­li­nen maa­seu­tu. Ikäih­mis­ten koke­muk­sia maa­seu­dus­ta eli­nym­pä­ris­tö­nä. Opin­näy­te­työ. Ikä­osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja joh­ta­mi­nen YAMK. Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302202613


Kir­joit­ta­ja:

Nina Tur­pei­nen, vas­taa­va sai­raan­hoi­ta­ja, esi­hen­ki­lö, Vara­ko­ti Var­pu­nen Oy — Liek­san ikäih­mis­ten ympä­ri­vuo­ro­kau­ti­nen pal­ve­lua­su­mi­nen