Kivien maa­laus­ta ja muis­tiys­tä­väl­li­siä elä­myk­siä

Kai­van­non­puis­ton ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­nen vir­kis­tys­reit­ti on vajaan puolen kilo­met­rin pitui­nen polku Joen­suus­sa. Luon­to­ym­pä­ris­töä on muo­kat­tu vain vähän, mutta sieltä voi saada rep­puun­sa paljon. Tur­val­li­sia, muis­tiys­tä­väl­li­siä luon­to­ym­pä­ris­tö­jä tar­vi­taan, ne sopi­vat niin muis­ti­sai­rail­le kuin muil­le­kin. Rei­til­lä mieli ja keho vir­kis­ty­vät, ja sieltä voi löytää myös voi­ma­va­ro­ja arkeen.

Sain oman ensi­kos­ke­tuk­se­ni ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­seen Kai­van­non­puis­toon jo heti ensim­mäi­sel­lä työ­vii­kol­la Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n muis­ti­asian­tun­ti­ja­na. Kalen­te­ris­sa­ni seisoi mer­kin­tä Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kuvaus- ja videoin­ti­het­kes­tä Kai­van­non­puis­tos­sa, ja niinpä koko­sim­me sopi­van ryhmän sai­ras­tu­neis­ta ja heidän lähei­sis­tään.

Päivä oli elo­kui­sen läm­pöi­nen, kun suun­ta­sim­me kohti vir­kis­tys­reit­tiä. Ihai­lim­me het­ki­sen reitin alku­pään kau­nii­ta ran­ta­mai­se­mia, minkä jäl­keen gero­no­mio­pis­ke­li­ja Aino ohjasi lyhyen aivo­jum­pan rannan tun­tu­mas­sa. Mikä ihana yhdis­tel­mä, rai­tis­ta ulkoil­maa ja lii­ket­tä aivoil­le! Tämän jäl­keen ryhmä avasi vielä ään­tään parin yhteis­lau­lun mer­keis­sä, ja lähti sitten jat­ka­maan mat­kaan­sa var­si­nai­sel­le rei­til­le.

Kärä­jä­ki­vil­lä pääs­tim­me luo­vuu­den val­loil­leen kivi­maa­lauk­sen muo­dos­sa. Aluksi muu­ta­mat vas­ta­ran­nan kiis­ket tote­si­vat, ettei­vät he ole mitään tai­tei­li­joi­ta eivät­kä haluai­si osal­lis­tua. Jos­ta­kin risu­koi­den ja sam­mal­mät­täi­den alta löytyi kui­ten­kin itseil­mai­sun halua ja tar­vet­ta osal­lis­tua – huo­li­mat­ta siitä, että itikat teki­vät kaik­ken­sa estääk­seen luo­vuut­tam­me vir­taa­mas­ta. Pari suih­kaus­ta Offia, ja lopul­ta jokai­nen oli luonut luon­non ins­pi­roi­ma­na vähin­tään yhden kivi­maa­laus­teok­sen.  

Var­si­nais­ta maa­laa­mis­ta­kin mer­ki­tyk­sel­li­sem­mäk­si muo­dos­tui kivien sijoit­te­lu ympä­röi­vään luon­toon. Kivien paik­ko­ja haet­tiin ympä­ris­tös­tä suu­rel­la har­tau­del­la tai vähin­tään­kin pieni pilke sil­mä­kul­mas­sa. Ajatus siitä, että saisi jättää itses­tään jota­kin tois­ten kul­ki­joi­den löy­det­tä­väk­si (ja ihail­ta­vak­si), tuntui kut­kut­ta­val­ta ja tär­keäl­tä. Oman kiven kautta mah­dol­lis­tui koke­mus siitä, että sai tulla osaksi jota­kin itseä suu­rem­paa – osaksi ympä­röi­vää luon­toa tai osaksi yhtei­söä, jonka kanssa toi­mit­tiin.  

Kivi­maa­lauk­sis­ta olisi tullut var­mas­ti kovin eri­lai­sia, jollei ihana vehreä luonto olisi ollut istut­ta­mas­sa meihin jokai­seen käsin­kos­ke­tel­ta­vaa itseil­mai­sun paloa. Maa­laa­mi­sen lomas­sa kehuja suo­ras­taan sateli ja saat­toi kuulla, kuinka tai­de­maa­la­rien itse­tun­to lähti kohis­ten nouse­maan. Sen lisäk­si, että täl­lai­nen yhtei­nen ja yhtei­söl­li­nen teke­mi­nen mah­dol­lis­taa yksi­lön itse­tun­non vah­vis­ta­mi­sen, voi se auttaa myös unoh­ta­maan edes het­kek­si omat arki­set huo­le­nai­heet.

Maalattu pieni sininen kivi isomman luonnonkiven vieressä

Kun pala­sim­me Kärä­jä­ki­vil­tä takai­sin ran­taan, tup­sah­ti eteem­me myös toisia kul­ki­joi­ta. He tut­ki­vat ute­liai­na puis­ton ulko­soit­ti­mia, mutta eivät kui­ten­kaan uskal­ta­neet koskea niihin. Kan­nus­tim­me heitä tart­tu­maan päi­vän­kak­ka­ra­rum­mun kapu­loi­hin tai tes­taa­maan käsin babel-rumpua. Vir­kis­tys­rei­til­tä löy­ty­vät ulko­soit­ti­met olivat niin kau­nii­ta, että niitä toden totta voisi luulla vaikka ympä­ris­tö­tai­de­teok­sik­si. Ei siis ole mikään ihme, jos soit­ti­mia ei heti uskal­la lähteä kokei­le­maan. Emme kui­ten­kaan olleet huo­lis­sam­me, sillä tie­sim­me puis­toon tule­van piak­koin opas­kylt­te­jä, jotka ohjai­si­vat myös soit­ti­mien käy­tös­sä.  

Rei­til­tä toi­mis­tol­le hip­sit­tyä­ni jäin poh­ti­maan muis­ti­sai­raan ihmi­sen osal­li­suut­ta ja toi­mi­juut­ta. Kai­van­non­puis­ton kal­tai­set luon­to­ym­pä­ris­töt ovat tär­kei­tä, sillä ne voivat tehdä myös muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­van ihmi­sen arjes­ta suju­vam­paa.

Jokai­sel­la on oikeus luon­toon ja vir­kis­ty­mi­seen – myös muis­ti­sai­raal­la. Polun tutun­omai­suus ran­toi­neen, koi­vik­koi­neen ja kivi­neen mah­dol­lis­taa tur­val­li­suu­den tun­teen. Samal­la se voi tuoda muis­ti­sai­raal­le­kin osal­li­suu­den ja toi­mi­juu­den koke­muk­sen, tun­teen, että kuuluu yhä edel­leen johon­kin ja kyke­nee toi­mi­maan itse­näi­ses­ti osana jota­kin.


Kir­joit­ta­ja:

Sini Päi­vi­nen, muis­ti­asian­tun­ti­ja, Muis­ti­luot­si Poh­jois-Kar­ja­la