Muis­tiak­tii­vit asial­la — koke­mus­ta ja vai­kut­ta­mis­ta

Muis­tiys­tä­väl­li­ses­sä yhteis­kun­nas­sa tue­taan muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­vien ihmis­ten oikeut­ta ja mah­dol­li­suuk­sia elää oman­nä­köis­tä ja mer­ki­tyk­sel­lis­tä elämää. Muis­tin osaa­mi­syh­tei­sö on osa Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan kehit­tä­mis­työ­tä. Osaa­mi­syh­tei­sö  vah­vis­taa muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­nei­den osal­li­suut­ta ja toimii myös vai­kut­ta­mi­sen väli­nee­nä. Tässä artik­ke­lis­sa kuva­taan ja arvioi­daan muis­tin osaa­mi­syh­tei­sön toi­min­taa vuo­sien 2022–2023 aikana.

Muis­tiak­tii­vit muis­tin osaa­mi­syh­tei­sön yti­mes­sä

Muis­tin osaa­mi­syh­tei­sö on osa Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan kehit­tä­mis­työ­tä (Kare­lia 2023a). Muis­tin osaa­mi­syh­tei­sö aloit­ti vuoden 2022 alussa ja kokoon­tui ensim­mäi­sen toi­min­ta­vuo­ten­sa aikana nel­jään kas­vok­kai­seen tapaa­mi­seen. Toi­se­na toi­min­ta­vuon­na 2023 toteu­tui kolme tapaa­mis­ker­taa ja yksi vie­rai­lu­käyn­ti.

Muis­tiak­tii­vit muo­dos­ta­vat osaa­mi­syh­tei­sön ytimen. Muis­tiak­tii­vit ovat Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n aktii­vi­sia koke­mus­toi­mi­joi­ta, jotka ovat työi­käi­se­nä sai­ras­tu­neet muis­ti­sai­rau­teen. He vali­koi­tui­vat osaa­mi­syh­tei­söön muis­tiyh­dis­tyk­sen ammat­ti­lai­sen kan­nus­ta­mi­na. Yhdis­tyk­ses­sä ryh­mä­läi­set ja heidän sovel­tu­vuu­ten­sa osaa­mi­syh­tei­sön toi­min­taan tun­ne­taan. Kai­kil­la osal­lis­tu­jil­la on kiin­nos­tus­ta ja innos­tus­ta kokei­lui­hin ja uuden­lai­siin toi­min­toi­hin. Koossa on siis poruk­ka, jolla on koke­mus­ta ja näke­mys­tä muis­tiin ja muis­tiys­tä­väl­li­syy­teen.

Muis­tiak­tii­vien lisäk­si osaa­mi­syh­tei­söön on osal­lis­tu­nut muis­tio­saa­mi­sen asian­tun­ti­joi­ta, esi­mer­kik­si Siun soten muis­ti­hoi­ta­ja. Lisäk­si tapaa­mi­sis­sa on vie­rail­lut eri alojen asian­tun­ti­joi­ta, muun muassa kau­pun­gi­nin­si­nöö­ri Joen­suun kau­pun­gil­ta ja Joen­suun kau­pun­ki­kes­kus­tayh­dis­tyk­sen toi­min­nan­joh­ta­ja. Mukana on ollut myös kou­lut­ta­jia ja opis­ke­li­joi­ta sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä median aloil­ta. Tapaa­mi­sis­sa on ollut ker­ral­laan noin kym­me­nen osal­lis­tu­jaa. Osaa­mi­syh­tei­sön tapaa­mis­ten suun­nit­te­lus­ta, toteu­tuk­ses­ta ja jat­ku­vuu­des­ta huo­leh­ti­vat Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opet­ta­jat ja han­ke­toi­mi­jat.

Muis­tin osaa­mi­syh­tei­sö on kokoon­tu­nut Tik­ka­rin­teel­lä Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tilois­sa. Tapaa­mi­siin on muo­tou­tu­nut vakiin­tu­nut raken­ne. Ne on jär­jes­tet­ty tors­tai-ilta­päi­vi­sin, ja kesto on kaksi ja puoli tuntia. Aika­tau­lu on koe­tel­tu ja hyväk­si havait­tu eikä mene pääl­lek­käin muiden muis­ti­ryh­mien kanssa. Monel­la muis­tiak­tii­vil­la on useita sään­nöl­li­siä akti­vi­teet­te­ja, ja he sovit­te­le­vat aika­tau­lu­jaan. ”Minul­la olisi ollut nyt uima­hal­li­ryh­mä, mutta halusin tulla tänne”, kertoi eräs osaa­mi­syh­tei­sön jäsen.   

Yhtei­sön kokoon­tu­mi­nen alkaa läm­mit­te­ly­kier­rok­sel­la, esit­täy­ty­mi­sel­lä sekä kuu­lu­mis­ten ja tun­nel­mien ker­to­mi­sel­la. On osoit­tau­tu­nut hyväk­si tavak­si koota alussa “aiem­min tapah­tu­nut­ta”, mihin osaa­mi­syh­tei­sö liit­tyy, miksi olemme koolla, miten toi­mim­me ja mitä vii­mek­si puhut­tiin ja sovit­tiin. Kai­kil­le osal­lis­tu­jil­le lähe­te­tään kunkin tapaa­mi­sen jäl­keen kir­jal­li­nen yhteen­ve­to, mutta siitä huo­li­mat­ta yhtei­nen muis­te­lus tukee toi­min­nan jat­ku­vuut­ta ja on tärkeä aja­tus­ten virit­tä­jä. Se vah­vis­taa myös osal­li­suut­ta ja luo yhteis­tä näkyä siitä, että koolla on monen­lais­ta osaa­mis­ta, tietoa, taitoa ja koke­mus­ta. Kun käy­dään yhdes­sä läpi myös sitä, miten asiat ovat mah­dol­li­ses­ti eden­neet, osaa­mi­syh­tei­sö tulee näky­väk­si myös vai­kut­ta­mi­sen väli­nee­nä.

Tapaa­mi­sen raken­tee­seen sisäl­tyy itses­tään sel­väs­ti kah­vi­tau­ko, joka ei kat­kai­se kes­kus­te­lua ja vuo­ro­vai­ku­tus­ta, vaan päin­vas­toin vah­vis­taa yhtei­syyt­tä ja innos­taa vapaa­seen jut­te­luun ja tutus­tu­mi­seen. Ote­taan valo­ku­via ja nau­re­taan yhdes­sä. Osal­lis­tu­jat ovat anta­neet kir­jal­li­sen suos­tu­muk­sen­sa valo­ku­vauk­seen sekä kuvien ja muiden tuo­tos­ten käyt­töön jul­kai­suis­sa. Osaa­mi­syh­tei­sö­ta­paa­mis­ta seu­raa­va­na päi­vä­nä han­ke­toi­mi­jat kir­jaa­vat havain­not, koke­muk­set ja opit jat­koon.

Koh­taa­mi­ses­ta ja asen­teis­ta aloi­tet­tiin

Kai­kes­ta ennak­ko­val­mis­te­lus­ta huo­li­mat­ta han­ke­toi­mi­joi­ta mie­ti­tyt­ti, miten mer­ki­tyk­sel­li­sek­si osal­lis­tu­jat koke­vat toi­min­nan. Suun­ni­tel­ma oli, että osaa­mi­syh­tei­sös­sä läh­de­tään liik­keel­le ilman val­mis­ta esi­tys­lis­taa, ja tavoit­teet ja toi­min­ta­ta­vat luo­daan yhdes­sä. Samal­la oli tar­koi­tus kokeil­la, kuinka ilmiö­poh­jai­sen oppi­mi­sen mene­tel­miä voi­tai­siin sovel­taa täl­lai­ses­sa toi­min­nas­sa.  Ilmiö­poh­jai­ses­sa oppi­mi­ses­sa läh­de­tään liik­keel­le todel­li­sen elämän ilmiöis­tä ja kes­ki­ty­tään osal­lis­tu­jia kiin­nos­ta­viin ja puhu­tut­ta­viin asioi­hin. Tar­koi­tuk­se­na on tar­kas­tel­la ilmiö­tä ja löytää siitä uusia näkö­kul­mia ja oppia uutta.

Osaa­mi­syh­tei­sön kes­kei­sek­si, yhä uudel­leen nouse­vak­si tee­mak­si löytyi koh­taa­mi­nen. Muita kes­kus­te­lus­sa ollei­ta asioi­ta olivat, mitkä elä­mä­na­lu­eet muut­tu­vat sai­ras­tu­mi­sen myötä ja miten ne muut­tu­vat, mistä elämän mer­ki­tyk­set sen jäl­keen raken­tu­vat sekä mitä kans­saih­mi­set tie­tä­vät ja ymmär­tä­vät muis­ti­sai­rauk­sis­ta. Nämä ovat tee­mo­ja, joissa Muis­tiak­tii­vit ovat näh­neet eniten kor­jaa­mi­sen ja paran­ta­mi­sen varaa.  

Osaa­mi­syh­tei­sön ensim­mäi­sis­sä kes­kus­te­luis­sa nousi vah­vas­ti esille koh­taa­mi­nen. Kai­kil­la Muis­tiak­tii­veil­la oli oma­koh­tais­ta koke­mus­ta eri­lai­sis­ta koh­taa­mi­sis­ta, joista osa oli koettu ikä­vi­nä. Lisäk­si puhut­tiin tois­ten ihmis­ten, per­heen ja läheis­ten mer­ki­tyk­ses­tä muis­ti­sai­raan ihmi­sen elä­mäs­sä. Elä­köi­ty­mi­sen koke­mus ja työn mer­ki­tys olivat monel­la mie­les­sä, olihan kyse työi­käi­se­nä sai­ras­tu­neis­ta ihmi­sis­tä. Osal­lis­tu­jat toivat esille huo­len­sa muis­tia kuor­mit­ta­vis­ta työ­teh­tä­vis­tä ja työ­nan­ta­jien melko vähäi­ses­tä muis­ti­tie­toi­suu­des­ta. Omassa elä­mäs­sä monet asiat muut­tu­vat sai­ras­tu­mi­sen aikoi­hin. Ajan­käyt­tö muut­tuu, ja mie­ti­tyt­tää, miten voisi jat­kos­sa käyt­tää aikaan­sa, jotta kokisi sen mer­ki­tyk­sel­li­sek­si.

Koh­taa­mi­sen tee­mas­sa kes­kus­te­lua herät­ti­vät kysy­myk­set, mitkä asiat koh­taa­mi­seen vai­kut­ta­vat ja miten koh­taa­mis­ko­ke­muk­sia voisi tuoda näky­vil­le. Muis­tiak­tii­vit kysyi­vät, voi­si­vat­ko he esi­mer­kik­si kir­joit­taa tari­noi­ta koh­taa­mis­ten muut­tu­mi­ses­ta. Muut­tu­vat­ko koh­taa­mi­nen ja asen­noi­tu­mi­nen sil­loin, kun toisen osa­puo­len muis­ti­sai­raus on tie­dos­sa? Mikä muut­tuu ja miksi? Poh­dit­tiin, että koke­mus­toi­mi­jat voi­si­vat esi­mer­kik­si haas­ta­tel­la toi­si­aan kans­sa­tut­ki­muk­sen kei­noin.

Ryhmäkuva jossa seitsemän henkilöä seisoo rinnakkain.
Muis­tiak­tii­vit ja muut muis­tin asian­tun­ti­jat halua­vat vai­kut­taa ja edis­tää muis­tiys­tä­väl­lis­tä yhteis­kun­taa.

Vai­kut­ta­mis­ta ja mediayh­teis­työ­tä

Media vai­kut­ta­mis­ka­na­va­na nousi kes­kus­te­luis­sa esille, ja mediayh­teis­työ onnis­tui­kin yli odo­tus­ten. Tulok­se­na olivat laajat artik­ke­lit työi­käi­se­nä muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­neen aja­tuk­sis­ta ja koke­muk­sis­ta muun muassa sano­ma­leh­ti Kar­ja­lai­ses­sa sekä Koti­lie­si- ja Apu-leh­dis­sä. Tär­keäl­le asial­le kasvot anta­nut koke­mus­toi­mi­ja lähei­si­neen ansait­see suuret kii­tok­set avoi­muu­des­taan ja roh­keu­des­taan. Kar­ja­lai­sen artik­ke­lis­sa esi­tel­tiin myös osaa­mi­syh­tei­sön työtä ja mer­ki­tys­tä. Myö­hem­mis­sä haas­tat­te­luis­sa ja artik­ke­leis­sa kir­joi­tet­tiin muis­tiys­tä­väl­li­sen puis­to­ym­pä­ris­tön yhteis­suun­nit­te­lus­ta ja ava­jai­sis­ta, joissa Muis­tiak­tii­vit ker­toi­vat suun­nit­te­lu­pro­ses­sis­ta. (Apu 2022; Kare­lia 2023a; Kare­lia 2023b; Kar­ja­lan Heili 2023; Kar­ja­lai­nen 2022a; Kar­ja­lai­nen 2022b; Kar­ja­lai­nen. 2023c; Kar­ja­lai­nen 2023d; Koti­lie­si 2022.) Artik­ke­lei­ta levi­tet­tiin toi­mi­joi­den some-kana­vis­sa, ja Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n ver­tais­kir­jees­sä.

Mediayh­teis­työ vah­vis­ti aja­tus­ta siitä, että muis­ti­asiois­ta pitää puhua ääneen ja enem­män. Ideoi­tiin muun muassa draa­ma­työ­pa­jaa muis­ti­sai­rai­ta koh­taa­vil­le ihmi­sil­le. Aja­tuk­sek­si kitey­tyi, että kes­kus­te­lu koh­taa­mi­sen käsit­tees­tä leijuu ehkä lii­ak­si ”ylä­ta­sol­la”. Muis­tiak­tii­vit miet­ti­vät, voi­si­ko koh­taa­mi­sen käsi­tet­tä avata kon­kreet­ti­sem­mak­si, esi­mer­kik­si kuvaa­mal­la koh­taa­mis­ta mukana ole­mi­se­na ja ihmis­kes­kei­se­nä kans­sa­käy­mi­se­nä. Muis­tiak­tii­vien ja koke­mus­toi­mi­joi­den näke­mys­ten mukaan yhteis­kun­nas­sa on paljon vääriä mie­li­ku­via ja asen­tei­ta, minkä lisäk­si on pääs­tä­vä eroon omasta häpeän tun­tees­ta. Tar­vi­taan roh­keut­ta, jota eräs koke­mus­toi­mi­jois­ta kuvasi: ”Enää ei tar­vit­se aja­tel­la, mitä muut ajat­te­le­vat minus­ta.”

Koh­taa­mi­nen on moni­kas­vois­ta, ja se sisäl­tää myös lapset ja nuoret, jotka koke­mus­toi­mi­joi­den mukaan tuovat uutta ajat­te­lua ja ymmär­tä­vät elämän moni­muo­toi­suu­den. Halu­taan vah­vis­taa aktii­vi­suut­ta ja näky­vyyt­tä ja nostaa Muis­tiak­tii­vien ja koke­mus­toi­mi­joi­den omaksi slo­ga­nik­si ”tyl­syyt­tä vas­taan, teke­mi­sen kautta”. Vies­ti­nä on, ettei haluta jäädä van­ho­jen käsi­tys­ten van­gik­si, vaan halu­taan kertoa kai­kil­le, että sai­rau­den kanssa voi elää hyvää elämää.

Kohti muis­tiys­tä­väl­lis­tä puis­to­ym­pä­ris­töä

Syksyn tapaa­mi­sen tee­mak­si valit­sim­me muis­tiys­tä­väl­li­sen asui­nym­pä­ris­tön ja kut­suim­me asian­tun­ti­ja­vie­raak­si kau­pun­gi­nin­si­nöö­ri Tero Toi­va­sen Joen­suun kau­pun­gin kau­pun­ki­ra­ken­neyk­si­kös­tä. 

Hänen kans­saan viri­si­kin vilkas kes­kus­te­lu muis­tiys­tä­väl­li­syy­den kon­kreet­ti­sis­ta raken­nus­puis­ta ja esteis­tä. Joen­suus­sa on tehty paljon esteet­tö­myys­työ­tä, mutta muis­tiin liit­ty­vät eri­tyis­ky­sy­myk­set eivät ole aiem­min tul­leet esille. Muis­tiak­tii­veil­ta ja koke­mus­toi­mi­joil­ta nousi kes­kus­te­luun koke­muk­sia ja ideoi­ta, ja kau­pun­gi­nin­si­nöö­ri kir­ja­si asiat eteen­päin vie­tä­vik­si. Puhut­tiin muun muassa muis­tiys­tä­väl­li­sis­tä rei­teis­tä ja poluis­ta, mer­ki­tyk­sel­li­sis­tä pai­kois­ta ja koh­taa­mis­pai­kois­ta, toris­ta ja uudes­ta kaup­pa­hal­lis­ta, opas­teis­ta ja kyl­teis­tä, maa­mer­keis­tä ja tai­tees­ta sekä luon­nos­ta ja ”yllä­tyk­sis­tä” rei­teil­lä. Kes­kus­te­lus­sa pul­pah­ti esiin pieniä käy­tän­nön asioi­ta, kuten WC:t, penkit ja jul­ki­set ”vii­sa­ri­kel­lot”, mutta myös inno­va­tii­vi­sia ideoi­ta eri­lai­sis­ta muis­tiys­tä­väl­li­sis­tä digi­so­vel­luk­sis­ta.

Muis­tiys­tä­väl­li­sen puis­to­ym­pä­ris­tön yhteis­suun­nit­te­lu käyn­nis­tyi tämän kes­kus­te­lun poh­jal­ta ja Joen­suun kau­pun­gin kau­pun­ki­ra­ken­neyk­si­kön aloit­tees­ta myö­hem­min syk­syl­lä. Joen­suun kau­pun­gin, Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n ja Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun yhteis­työ­nä laa­dit­tiin 2023 alussa ”Kai­van­non­puis­to – ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­nen puis­to­ym­pä­ris­tö” ‑han­ke­ha­ke­mus. Hanke sai rahoi­tus­pää­tök­sen Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta­lii­tol­ta huh­ti­kuus­sa samana vuonna ja val­mis­tui syk­syl­lä 2023.

Osaa­mi­syh­tei­sön toi­min­nas­sa tuntui tapah­tu­van mer­kit­tä­vä rytmin vaih­dos ja sillan ylitys, kun ympä­ris­töä, puis­to­ra­ken­ta­mis­ta ja kau­pun­ki­ra­ken­net­ta tar­kas­tel­tiin muis­tin näkö­kul­mas­ta. Nyt muis­tiys­tä­väl­li­syys kyt­key­tyy osaksi esteet­tö­myyt­tä ja saa­vu­tet­ta­vuut­ta. Muis­tiak­tii­veil­le tuli tunne yti­mes­sä ole­mi­ses­ta. Heitä kuun­nel­tiin, heidän näke­myk­si­ään arvos­tet­tiin, ja toi­min­nal­la oli aidos­ti mer­ki­tys­tä ja vai­kut­ta­vuut­ta.  Vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suus yllät­ti myön­tei­ses­ti, “ihanko oikees­ti me voi­daan vai­kut­taa”.

Toista toi­min­ta­vuot­ta 2023 lei­ma­si osal­lis­tu­mi­nen Kai­van­non­puis­ton muis­tiys­tä­väl­li­sen puis­to­ym­pä­ris­tön ideoin­tiin, toteut­ta­mi­seen ja arvioin­tiin osal­lis­tu­mi­nen. Muis­tiak­tii­vit osal­lis­tui­vat hank­keen työ­pa­joi­hin, joissa työ­muo­toi­na olivat alus­tuk­set ja pien­ryh­mä­työs­ken­te­ly. Kes­kus­te­luis­sa poh­dit­tiin ja jäsen­net­tiin muis­tiys­tä­väl­li­syy­den osa­te­ki­jöi­tä ja niiden sovel­let­ta­vuut­ta Kai­van­non­puis­ton puis­to­ym­pä­ris­töön.

Muis­tiys­tä­väl­lis­tä mat­kai­lua ja videoi­ta

Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­nen mat­kai­lu on tule­vai­suut­ta ja jo tätä päivää. Osaa­mi­syh­tei­sön osal­lis­tu­jis­ta monet ovat innok­kai­ta mat­kai­li­joi­ta. Tut­tu­ja ovat niin Kana­rian­saa­ret kuin lähia­lu­eet­kin. Muis­tin osaa­mi­syh­tei­sö pääsi osal­lis­tu­maan mat­kai­lua­lan opin­to­jak­son suun­nit­te­luun. Opin­to­jak­son tar­koi­tuk­se­na on tar­jo­ta mat­kai­lua­lan yrit­tä­jil­le oppia ja ideoi­ta ikään­ty­mi­seen ja muis­tiin liit­ty­vis­sä kysy­myk­sis­sä. Muis­ti­sai­rau­teen sai­ras­tu­neet kai­paa­vat mat­kai­lus­sa ihan niitä samoja asioi­ta kuin muut­kin, mutta tiet­ty­jä yksi­tyis­koh­tia ja lin­jauk­sia yrit­tä­jän on hyvä huo­mioi­da. Kulut­ta­ji­na niin ikään­ty­neet kuin Muis­tiak­tii­vit­kin ovat kas­va­va joukko.

Osaa­mi­syh­tei­sö on pyr­ki­nyt vai­kut­ta­maan asen­tei­siin myös muun muassa videoi­den avulla. Muis­tiak­tii­vit osal­lis­tui­vat videoon Muis­tin osaa­mi­syh­tei­sös­tä sekä kah­teen Kai­van­non­puis­tos­ta ker­to­van videon tekoon.

“Olemme teke­mäs­sä his­to­ri­aa”

Tapaa­mis­ten tun­nel­ma on poik­keuk­set­ta ollut väli­tön sekä toisia kuun­te­le­va ja kom­men­toi­va. Esille tulee koke­mus voi­maan­tu­mi­ses­ta ja innos­tuk­ses­ta sekä tunne siitä, että on arvo­kas. Joh­to­pää­tök­se­nä voi­daan todeta, että osaa­mi­syh­tei­sön kautta muis­tiak­tii­veil­le on muo­tou­tu­nut uuden­lai­nen, vahva rooli, jossa he muis­tin asian­tun­ti­joi­na koh­taa­vat yhteis­kun­nan muita asian­tun­ti­joi­ta, esi­mer­kik­si vir­ka­mie­hiä ja toi­mit­ta­jia.

Muis­tiak­tii­vit koke­vat osaa­mi­syh­tei­söön osal­lis­tu­mi­sen tär­keäk­si, vaikka monel­la kuu­los­taa kalen­te­ri olevan täynnä har­ras­tuk­sia ja menoja. Muis­tiys­tä­väl­li­sen ympä­ris­tön poh­ti­mi­nen on innoit­ta­nut osal­lis­tu­jia. Eräs­kin muis­tiak­tii­vi teki pit­kil­lä säh­kö­pyö­rä­len­keil­lään eri puo­lil­la kau­pun­kia tark­ko­ja havain­to­ja, miten asui­nym­pä­ris­tö­jen muis­tiys­tä­väl­li­syyt­tä ja esi­mer­kik­si opas­tei­ta tulisi kehit­tää.

Tyl­syyt­tä vas­taan, teke­mi­sen kautta” – koke­mus­toi­mi­joi­den palaut­tei­ta

Osaa­mi­syh­tei­sö­toi­mi­joi­den palau­tet­ta on koottu pitkin matkaa kul­loi­sen­kin tapaa­mis­ker­ran yhtey­des­sä. Yhteis­työ ja kokoon­tu­mi­set on koettu myön­tei­sik­si: “ollaan poru­kal­la” ja “val­lit­see lämmin ilma­pii­ri”. Ker­ro­taan muun muassa, että toi­min­ta on ollut “uutta ja muka­vaa”, teke­mi­nen ollut “innos­ta­vaa ja mie­len­kiin­tois­ta” ja että halu­taan “mie­luum­min teke­mis­tä kuin kotona ole­mis­ta”.

Tär­keäk­si koe­taan myös yhtei­siin asioi­hin vai­kut­ta­mi­sen. Tapaa­mi­sis­sa “tulee esille enem­män näkö­kul­mia, kun mukana on eri hen­ki­löi­tä”. Esi­mer­kik­si kau­pun­gi­nin­si­nöö­rin tapaa­mi­nen herät­ti ensin epä­us­kon aja­tuk­sia, “Voiko tosi­aan vai­kut­taa? Jos kui­ten­kin tulee ”ei oo rahaa” ‑kom­ment­ti. Mutta kun kuul­tiin, että puisto on tulos­sa, niin piti ihan nipis­tää itse­ään, että onko totta. Hienoa ja innos­taa vain jat­ka­maan.”

Onnis­tu­mi­sen ja päte­vyy­den tun­net­ta

Leena Knuut­ti­la Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n toi­min­nan­joh­ta­ja­na ja muis­tio­saa­mi­sen asian­tun­ti­ja­na kuvaa omaa roo­li­aan osaa­mi­syh­tei­sös­sä kan­nat­te­li­jak­si. Hän kuvaa: ”Tunnen nämä ihmi­set ja tiedän heidän poten­ti­aa­lin­sa. Teh­tä­vä­ni on olla Muis­tiak­tii­vien ja koke­mus­toi­mi­joi­den huo­maa­ma­ton kan­nat­te­li­ja. He voivat kaut­ta­ni ank­ku­roi­tua tilan­tee­seen, missä ollaan, miksi täällä ollaan ja mikä on tapaa­mi­sen aihe. Se lisää luot­ta­mus­ta ja uskal­lus­ta. Pystyn tar­peen tullen sanoit­ta­maan asioi­ta, tun­tei­ta ja tun­nel­mia. Havain­noin osal­lis­tu­jia ja näen heti vaik­ka­pa istu­mis­a­sen­nos­ta vireys­ta­son, ren­tou­den tai innos­tu­mi­sen.”

Muis­tiyh­dis­tyk­sen asian­tun­ti­joil­la on tärkeä mer­ki­tys osaa­mi­syh­tei­sön käy­tän­nön toteu­tuk­ses­sa, he voivat kon­kreet­ti­ses­ti auttaa ja tukea osal­lis­tu­jia. Leena Knuut­ti­la kertoo: “Tulem­me yhdes­sä, osa samal­la kyy­dil­lä, osa omalla autol­la ja kes­kus­te­lem­me, mihin sait auton jätet­tyä. Jo matka ja saa­pu­mi­nen osaa­mi­syh­tei­söön Tik­ka­rin­teel­le vah­vis­ta­vat päte­vyy­den tun­net­ta: löydät oikean auto­pai­kan ja saatat vielä osata opas­taa toiset vakiin­tu­nee­seen tapaa­mis­paik­kaan. Osaa­mi­syh­tei­sö­ta­paa­mi­nen alkaa hyvis­sä mer­keis­sä!”

Osaa­mi­syh­tei­sö lähti yhtei­sö­nä tosi nopeas­ti liik­keel­le. Muis­tiak­tii­vit tun­nis­ti­vat tilan­teen saman­kal­tai­suu­den Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n ryh­mä­toi­min­nan ja tapaa­mis­ten kanssa. Heillä on hyvät ryh­mä­tai­dot. Ryh­mäs­sä näh­dään ihmi­ses­tä se paras mah­dol­li­nen, se terve tyyppi, joka voi olla ihan eri­lai­nen kuin kotio­lois­sa. Sanan­val­taa on, kykyä on.

Wau, niitä tuo­tok­sia. Osal­lis­tu­jat tuot­ti­vat aidos­ti uusia, avar­ta­via aja­tuk­sia. Miten paljon näillä ihmi­sil­lä oli­si­kaan sanot­ta­vaa ja annet­ta­vaa, jos he sai­si­vat siihen tukea ja apua. Unel­ma­ni on se, että muis­ti­sai­raut­ta sai­ras­ta­van ihmi­sen tukena olisi kans­sa­kul­ki­ja. Se toisi ihmi­sen pii­loon jäävää osaa­mis­ta esille ihan toi­sel­la taval­la.”

Leena Knuut­ti­la on Poh­jois-Kar­ja­lan Muis­ti­luot­sin työn­te­ki­jä ja työs­ken­te­lee muis­tiak­tii­vien ja koke­mus­toi­mi­joi­den kanssa ja osal­lis­tui kaik­kiin osaa­mi­syh­tei­sö­ta­paa­mi­siin.

Haas­tat­te­lu 16.1.2023. 

Rat­taat pyö­ri­mään, jat­kos­sa toi­mi­taan!

Yhteen­ve­to­na muis­tin osaa­mi­syh­tei­sön kah­des­ta ensim­mäi­ses­tä toi­min­ta­vuo­des­ta voi­daan todeta, että palaut­tei­den perus­teel­la osaa­mi­syh­tei­sös­sä kaikki “voit­ta­vat”. Muis­tiak­tii­vit koke­vat osaa­mi­syh­tei­söön osal­lis­tu­mi­sen mer­ki­tyk­sel­li­se­nä teke­mi­se­nä, mikä tuot­taa arvos­tuk­sen ja vai­kut­ta­mi­sen tun­net­ta. Poru­kas­sa koe­taan luot­ta­mus­ta, tur­val­li­suut­ta ja iloa. Elämä on sai­rau­des­ta huo­li­mat­ta hyvää. Osaa­mi­syh­tei­söön osal­lis­tu­vat Kare­lian kou­lut­ta­jat, opis­ke­li­jat ja tut­ki­jat saavat lisäym­mär­rys­tä muis­ti­sai­rau­den kanssa elä­mi­ses­tä sekä muis­tiys­tä­väl­li­ses­tä yhteis­kun­nas­ta ja sen kehit­tä­mis­tar­peis­ta.

Vie­rai­le­vil­le asian­tun­ti­joil­le muis­tio­saa­mi­syh­tei­sö tar­jo­aa ainut­laa­tui­sen mah­dol­li­suu­den vuo­ro­vai­ku­tuk­seen ja suo­raan yhtey­teen Muis­tiak­tii­vien kanssa. Sil­loin muis­tiys­tä­väl­li­seen yhteis­kun­taan aukeaa kon­kreet­ti­ses­ti uusi ikkuna. Kun muis­tiys­tä­väl­li­syy­den idea tulee näky­väk­si, alkaa syntyä oival­luk­sia ja ideoi­ta esi­mer­kik­si muis­tiys­tä­väl­li­seen kau­pun­ki­suun­nit­te­luun, asu­mi­seen ja pal­ve­lui­hin. Tieto ja osaa­mi­nen kumu­loi­vat ja jalos­tu­vat, kun muis­tin kysy­myk­siä tar­kas­tel­laan useam­mas­ta eri näkö­kul­mas­ta. Eri alojen ammat­ti­lai­set koh­taa­vat arvos­ta­val­la taval­la muis­tin todel­li­set asian­tun­ti­jat, koke­mus­toi­mi­jat ja Muis­tiak­tii­vit.

Tava­taan Vää­rien tilaus­ten kah­vi­las­sa  

Muis­tiak­tii­veil­ta ei puutu roh­keut­ta ja huu­mo­ria. Sen osoit­ti heidän inno­kas osal­lis­tu­mi­sen­sa maa­il­mal­ta meille ran­tau­tu­nee­seen Vää­rien tilaus­ten kah­vi­laan. Kah­vi­la jär­jes­tet­tiin yhdes­sä res­to­no­mio­pis­ke­li­joi­den ja heidän opet­ta­jien­sa kanssa Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry:n tilois­sa. Vää­rien tilaus­ten kah­vi­las­sa oli oikeaa vanhan ajan kah­vi­la­mei­nin­kiä. Tilauk­set otet­tiin pöy­däs­tä ja tar­joil­tiin pöy­tiin. Pöy­tä­seu­ru­eet olivat enem­män tai vähem­män tut­tu­ja kes­ke­nään, mutta juttua, naurua ja iloa riitti, niin asiak­kail­la, kuin hen­ki­lö­kun­nal­la­kin. Muis­tiak­tii­vit hoi­ti­vat tilaus­ten vas­taa­not­ta­mi­sen ja tar­joi­le­mi­sen mal­lik­kaas­ti. Eikä hait­taa, vaikka oma tilaus olisi tullut naa­pu­ril­le, kaikki tar­jot­ta­va oli mau­kas­ta ja pal­ve­lu erin­omais­ta.

Vää­rien tilaus­ten kah­vi­lal­le on tulos­sa jatkoa. Kah­vi­la jär­jes­te­tään Poh­jois-Kar­ja­lan Muisti ry ja Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun res­to­no­mio­pis­ke­li­joi­den yhteis­työ­nä vähin­tään kerran vuo­des­sa.

Yhteis­työ jat­ku­koon

Mil­lai­set ovat muis­tin osaa­mi­syh­tei­sön tule­vai­suu­den näky­mät? ”Rat­taat pyö­ri­mään, jat­kos­sa toi­mi­taan”, näin Muis­tiak­tii­vit ja koke­mus­toi­mi­jat kuva­si­vat tah­to­ti­laan­sa kahden toi­min­ta­vuo­den jäl­keen. Intoa siis on, samoin riit­tää työtä muis­tiys­tä­väl­li­syy­den edis­tä­mi­sek­si. Osaa­mi­syh­tei­söl­le koe­taan olevan tar­vet­ta. Jat­kos­sa osaa­mi­syh­tei­söl­le on luo­ta­va yhtei­ses­ti tun­nus­tet­tu teh­tä­väk­sian­to, raken­ne ja paikka. Toi­min­nan jat­ku­mi­nen edel­lyt­tää myös sel­ke­ää työn­ja­koa, koor­di­noin­ti­vas­tuu­ta ja resurs­soin­tia.

Palaut­tei­den perus­teel­la ehkä kaik­kein tär­keim­mäk­si voi­ma­va­rak­si nousee yhtei­nen innos­tus ja koke­mus siitä, että osal­lis­tu­mi­sel­la on mer­ki­tys­tä. On teke­mi­sen mei­nin­kiä, asiat ete­ne­vät, myön­teis­tä muu­tos­ta tapah­tuu. Ja kon­kreet­ti­se­na tuo­tok­se­na on muis­tiys­tä­väl­li­nen Kai­van­non­puis­to Pie­lis­joen var­rel­la Joen­suus­sa. Se kertoo kou­riin­tun­tu­val­la taval­la Muis­tiak­tii­vien osal­li­suu­des­ta muis­tiys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan raken­ta­mi­seen.

Muis­tiak­tii­vien toi­me­liai­suus on huo­mat­tu ja heitä on rek­ry­toi­tu mui­hin­kin teh­tä­viin osaa­mi­syh­tei­sön kautta. Ken­ties Muis­tiak­tii­vit voivat tule­vai­suu­des­sa toimia vaik­ka­pa “muis­ti­kon­sult­tei­na”, joilta voisi saada apua eri­lais­ten ympä­ris­tö­jen ja tilo­jen tai pal­ve­lu­jen ja tuot­tei­den muis­tiys­tä­väl­li­seen suun­nit­te­luun.


Kir­joit­ta­jat:

Eini Hyp­pö­nen, leh­to­ri, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu 

Arja Jämsén, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu


Läh­teet:

Apu. 2022. Anne, 57, sai­ras­tui Alz­hei­me­rin tau­tiin – edun­val­von­ta­val­tuu­tus hel­pot­ti huolta tule­vas­ta. 16.10.2022. https://www.apu.fi/artikkelit/anne-57-edunvalvontavaltuutus-alzheimer-diagnoosin-jalkeen. 24.10.2023.

Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu. 2023a. Ikä­osaa­mi­sen verk­ko­si­vus­to. https://ikaosaaminen.karelia.fi/. 24.10.2023.

Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu. 2023b. Muis­tiys­tä­väl­li­set ava­jai­set Kai­van­non­puis­tos­sa. Pulssi-por­taa­li, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu. 26.9.2023.
https://www.karelia.fi/2023/09/muistiystavalliset-avajaiset-kaivannonpuistossa/24.10.2023

Kar­ja­lan Heili. 2023. Kai­van­non­puis­to hellii mieltä ja muis­tia. 31.5.2023.
https://www.heili.fi/uutiset/item/10292-kaivannonpuisto-hellii-muistia-ja-mielta. 24.10.2023.

Kar­ja­lai­nen. 2022a. “Toivon, että minut koh­da­taan kuin kuka tahan­sa muukin ilman, että sai­raus mää­rit­te­lee mi-nua.” 27.8.2022. https://www.karjalainen.fi/maakunta/kontiolahtelainen-anne-romppanen-57-haluaa-el%C3%A4%C3%A4‑t%C3%A4ydell%C3%A4-liekill%C3%A4-vaikka-sai-ensimm%C3%A4iset-oireet-muistisairaudesta-jo-viisikymppisen%C3%A4-toivon-ett%C3%A4-minut-kohdataan-kuin-kuka-tahansa-muukin-ilman-ett%C3%A4-sairaus‑m%C3%A4%C3%A4rittelee-minua. 24.10.2023.

Kar­ja­lai­nen. 2022b. Poh­jois-Kar­ja­las­ta ikäys­tä­väl­li­nen maa­kun­ta – Asen­teet, koh­taa­mi­nen ja työs­sä­jat­ka­mi­nen poh­di­tut­ta­vat eniten Kare­lian muis­tin osaa­mi­syh­tei­sös­sä. 27.8.2022. https://www.karjalainen.fi/maakunta/pohjois-karjalasta-ik%C3%A4yst%C3%A4v%C3%A4llinen-maakunta-asenteet-kohtaaminen-ja-ty%C3%B6ss%C3%A4jatkaminen-pohdituttavat-eniten-karelian-muistin-osaamisyhteis%C3%B6ss%C3%A4. 23.10.2023.

Kar­ja­lai­nen. 2023c. Joen­suun Pent­ti­län­ran­taan val­mis­tui puis­toa­lue, joka on ainoa laa­tu­aan koko kau­pun­gis­sa. 13.6.2023 https://www.karjalainen.fi/maakunta/yp0l2vi3br. 24.10.2023.

Kar­ja­lai­nen. 2023d. Pent­ti­län­ran­nan muis­ti­puis­to hyö­dyt­tää arjes­sa kuor­mit­tu­nei­ta 22.9.2023
https://www.karjalainen.fi/maakunta/guetixpijm

Koti­lie­si. 2022. Anne sai vii­si­kymp­pi­se­nä Alz­hei­mer-diag­noo­sin ja pääsi juuri eläk­keel­le: ”En anna valtaa häpeäl­le.” 4.6.2022. https://kotiliesi.fi/terveys/sairaudet-ja-oireet/anne-sai-viisikymppisena-alzheimer-diagnoosin/. 23.10.2023.