Ikään­ty­neet ja muis­ti­sai­raat ihmi­set tar­vit­se­vat Etelä-Poh­jan­maal­la muisti- ja ikäys­tä­väl­li­siä yri­tys­ten pal­ve­lui­ta

Kir­joit­ta­ja Päivi Nii­nis­tö-Mäki­nen:

Ikään­ty­neet ja muis­ti­sai­raat ihmi­set koke­vat yri­tys­ten muisti– ja ikäys­tä­väl­lis­ten pal­ve­lui­den vai­kut­ta­van mer­kit­tä­väs­ti heidän elä­mään­sä. Vali­tet­ta­vas­ti harva muis­ti­sai­ras ja ikään­ty­nyt tietää muisti- ja ikäys­tä­väl­li­sek­si kou­lut­tau­tu­neis­ta yri­tyk­sis­tä Etelä-Poh­jan­maal­la.

Ikäys­tä­väl­li­syy­teen on viime aikoi­na kiin­ni­tet­ty paljon huo­mio­ta niin tut­ki­muk­sis­sa kuin kehit­tä­mi­ses­sä ja muis­tiys­tä­väl­li­syys on kas­va­nut ajan­koh­tai­sek­si aiheek­si ikäys­tä­väl­li­syy­den rin­nal­le.  Muis­tiys­tä­väl­li­syys edus­taa eri­tyi­sa­luet­ta, joka vaatii lisää huo­mioi­ta, sillä sen mer­ki­tys ikäys­tä­väl­li­syy­den rin­nal­la on tärkeä (Rappe, Koti­lai­nen, Raja­nie­mi & Topo 2018, 24–25). Ihmis­ten eläes­sä yhä van­hem­mik­si ikään­ty­nei­den määrä lisään­tyy ja tämän seu­rauk­se­na myös muis­ti­sai­rai­den ihmis­ten määrä lisään­tyy (Tilas­to­kes­kus 2021; Muis­ti­liit­to 2022).

Ylem­män ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non opin­näy­te­työn tar­koi­tuk­se­na oli kehit­tää yri­tys­ten muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syyt­tä ja tavoit­tee­na oli syven­tää ymmär­rys­tä ikään­ty­nei­den ja muis­ti­sai­rai­den koke­muk­sis­ta liit­tyen yri­tys­ten pal­ve­lui­den muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syy­teen. Opin­näy­te­työs­sä hyö­dyn­net­tiin ajan­koh­tais­ta tut­ki­mus­tie­toa ja tut­kit­tiin Etelä-Poh­jan­maan Muis­tiyh­dis­tyk­sen Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­nen Etelä-Poh­jan­maa-hank­keen aikai­sem­man aineis­ton avulla muis­ti­sai­rai­den ja ikään­ty­nei­den mie­li­pi­tei­tä yri­tys­ten pal­ve­luis­ta ja miten yri­tyk­set olivat kehit­tä­neet pal­ve­lui­taan hank­keen aikana. Lisäk­si tut­kit­tiin koh­de­ryh­mä­haas­tat­te­lun avulla, miten ikään­ty­neet koki­vat paik­ka­kun­nan muisti- ja ikäys­tä­väl­lis­ten yri­tys­ten pal­ve­lui­den vai­kut­ta­van heidän elä­mään­sä. Tämä koko­nai­suus mah­dol­lis­ti moni­puo­li­sen näkö­kul­man saa­mi­sen tut­ki­musai­hee­seen ja vas­ta­si tavoit­tei­siin tutkia, arvioi­da ja kehit­tää muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syyt­tä.

Tulok­sien perus­teel­la voi­daan todeta, että arki­set asioin­nit, akti­vi­tee­tit ja osal­lis­tu­mi­nen ympä­ris­tön toi­min­taan sekä jul­ki­set pal­ve­lut yllä­pi­tä­vät muis­ti­sai­rai­den ja ikään­ty­nei­den ihmis­ten ter­veyt­tä ja hyvin­voin­tia (Odza­ko­vic, Hel­ström, Ned­lund & Kull­berg 2021, 1974–1982). Etelä-Poh­jan­maan Muis­tiyh­dis­tyk­sen Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­nen yritys ‑malli on vai­kut­ta­nut myön­tei­ses­ti pai­kal­lis­ten yri­tys­ten muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syy­teen ja paran­ta­nut muis­ti­sai­rai­den ja ikään­ty­nei­den ihmis­ten asioin­ti­ko­ke­muk­sia alueen yri­tyk­sis­sä. Pal­ve­lui­den kon­kreet­ti­suus, savu­tet­ta­vuus ja ystä­väl­li­nen asia­kas­pal­ve­lu koe­tiin posi­tii­vi­sek­si ja ikään­ty­neet koros­ti­vat muisti- ja ikäys­tä­väl­lis­ten pal­ve­lui­den mark­ki­noin­tia ja tie­dot­ta­mis­ta kon­kreet­ti­sil­la väli­neil­lä. Yhteen­ve­to­na voi­daan todeta, että ikään­ty­neet olivat havain­neet yri­tys­ten paran­ta­neen pal­ve­lui­taan, mutta muisti- ja ikäys­tä­väl­li­sis­tä yri­tyk­sis­tä oli vain vähän tietoa.

Opin­näy­te­työs­sä kehi­tet­tiin tulos­ten poh­jal­ta tie­to­kort­ti, joka tii­vis­tää muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syy­den mer­ki­tyk­sen sekä yri­tys­ten pal­ve­lui­den vai­ku­tuk­sen ikään­ty­nei­den elä­mään. Tie­to­kort­ti tar­jo­aa käy­tän­nön­lä­hei­siä suo­si­tuk­sia yri­tyk­sil­le, jotta ne voi­si­vat paran­taa muisti- ja ikäys­tä­väl­li­siä pal­ve­lui­taan ja samal­la lisätä tie­toi­suut­ta eri­tyis­pal­ve­luis­taan. Suo­si­tus­ten avulla pyri­tään var­mis­ta­maan, että ikään­ty­neet ja muis­ti­sai­raat voivat parem­min hyö­dyn­tää saa­ta­vil­la olevia pal­ve­lui­ta ja yri­tyk­set voivat näkyä posi­tii­vi­ses­ti näille asia­kas­ryh­mil­le.

Opin­näy­te­työs­sä esille tuodut kehit­tä­mi­si­deat ja tut­ki­mus­tu­lok­set tar­joa­vat arvo­kas­ta tietoa ikä- ja muis­tiys­tä­väl­lis­ten pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­seen. Yri­tys­ten ja yhtei­sö­jen on tär­ke­ää ottaa huo­mioon ikään­ty­nei­den ja muis­ti­sai­rai­den tar­peet pal­ve­lu­jen­sa suun­nit­te­lus­sa ja tar­jon­nas­sa. Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syys tiedon lisään­tyes­sä, voi­daan vähen­tää nega­tii­vi­sia mie­li­ku­via muis­ti­sai­rai­ta ja ikään­ty­nei­tä koh­taan.

Kuva 1. Tie­to­kort­ti. Nii­nis­tö-Mäki­nen 2024.

Läh­teet

Etelä-Poh­jan­maan Muis­tiyh­dis­tys ry. 2019. Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­nen-yritys toi­min­ta­mal­li (2017–2020). Inno­ky­lä. Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­nen yritys ‑Toi­min­ta­mal­li yri­tys­ten muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mi­sek­si | Inno­ky­lä (innokyla.fi) .12.3.2023.

Muis­ti­liit­to. 2023. Muis­ti­viik­ko. Muis­ti­viik­ko ja Aivo­viik­ko :: Muis­ti­liit­to .21.9.2023.

Odza­ko­vic, E., Hell­ström, I., Ned­lund, A., Kull­berg, A. 2021. Health pro­mo­tion ini­tia­ti­ve: A demen­tia-friend­ly local com­mu­ni­ty in Sweden. Demen­tia (London). 2021 Aug;20(6):1971–1987. Epub 2020 Dec 8. dem-20–0179 1971..1987 (nih.gov) .24.3.2023.

Rappe, E., Koti­lai­nen, H., Raja­nie­mi, J. & Topo, P. 2018. Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­nen asu­mi­nen ja asui­nym­pä­ris­tö. Ympä­ris­tö­mi­nis­te­riö, Ympä­ris­tö­opas. Ikäins­ti­tuut­ti. Muisti- ja ikäys­tä­väl­li­syyt­tä asui­nym­pä­ris­töi­hin. 

Tilas­to­kes­kus. 2021. Väes­tö­en­nus­te 2021–2070. Tilas­to­kes­kus — Väes­tö­en­nus­te 2021–2070 (stat.fi)

Lue lisää opin­näy­te­työs­tä: