Hyvin­voin­ti­val­tion uut­te­rat piiat ja rengit

Suur­ten ikä­luok­kien jäl­keen syn­ty­neet 50-luku­lai­set ovat olleet hyvin­voin­ti­val­tion raken­ta­jia ja pääs­seet myös naut­ti­maan työnsä hedel­mis­tä ja hyvin­voin­ti­val­tion kul­ta­kau­des­ta. (Ks. esim. Jämsén & Num­me­la 2014.)

Tuija Num­me­la kir­joit­taa aihees­ta, jonka tuntee perin juurin. Hän on syn­ty­nyt 1950-luvul­la, teki työ­uran­sa hyvin­voin­ti­val­tion pal­ve­luk­ses­sa ja on nyt toi­me­lias elä­ke­läi­nen.

Kirjan otsik­ko ”Arkien­ke­lit” viit­taa siihen, että 50-luku­lai­set osal­lis­tu­vat yhä monin eri tavoin hyvin­voin­ti­pal­ve­lu­jen tar­joa­mi­seen, paik­kaa­mi­seen ja täy­den­tä­mi­seen. Kirjan avain­kä­sit­teik­si Num­me­la nostaa kolmen suku­pol­ven Suomen ja yli­su­ku­pol­vi­sen aut­ta­mi­sen.

Num­me­la on haas­ta­tel­lut kir­jaan 45 ihmis­tä, suurin osa on naisia, mutta on mukana muu­ta­ma mies­kin. Kaikki haas­ta­tel­ta­vat ovat syn­ty­neet 50-luvul­la, mutta elä­män­ti­lan­teet vaih­te­le­vat. 50-luku­lai­set kuvaa­vat, miten he aut­ta­vat van­hem­pi­aan ja las­ten­sa per­hei­tä. Hae­taan lap­sen­lap­sia päi­vä­hoi­dos­ta, vie­dään vanhaa äitiä lää­kä­riin, sii­vo­taan, lei­vo­taan, pes­tään pyyk­kiä.

Aut­ta­mi­sen ja tuke­mi­sen tavat ovat moni­nai­set, ja haas­tat­te­luis­sa tule­vat esille myös aut­ta­mi­seen liit­ty­vät ris­ti­rii­tai­suu­det, rajat ja esteet puolin ja toisin. Var­sin­kin 50-luku­lai­set naiset havah­tu­vat mones­ti muis­ta­maan oman äitin­sä äänen, hyväs­sä ja pahas­sa. Iso kysy­mys onkin, miten murtaa eri­lai­sia suku­pol­vi­ket­ju­jen taak­ko­ja, muun muassa puhu­mat­to­muut­ta.

Kirjan ansio on siinä, että se kuvaa aut­ta­mi­sen ja tuke­mi­sen piirin ja muo­to­jen laa­juut­ta. Oman per­heen ja suvun kes­kei­nen tuki on vain osa arkien­ke­lei­den elämää. Tukea ei tässä nähdä vain hoi­va­na tai omais­hoi­ta­juu­te­na, vaan se näyt­täy­tyy haas­tat­te­lu­jen poh­jal­ta moni­ta­soi­se­na, moni­suun­tai­se­na ja sisäl­löl­tään vaih­te­le­va­na. Suu­rel­ta osin näky­mät­tö­mäk­si jäävät eri­lai­nen kon­kreet­ti­nen ja hen­ki­nen apu ja tuki ystä­vil­le, tut­ta­vil­le, naa­pu­reil­le ja tun­te­mat­to­mal­le­kin. Yllät­tä­vän taval­lis­ta on myös se, että enti­set puo­li­sot voivat olla mukana tässä tuki­pii­ris­sä. 

Kirja on 50-luku­lais­ten puheen­vuo­ro. Haas­tat­te­luis­sa nousee kysy­mys hyvin­voin­ti­val­tion lupauk­ses­ta.  Mil­lai­nen on tule­vai­suu­den hyvin­voin­ti­val­tio, onko sitä enää? Yhä useam­pi kysyy, kuka minua sitten auttaa. Eräs 66-vuo­tias haas­ta­tel­ta­va muis­tut­taa: ”Toivon vain tule­vai­suu­des­sa, että meitä kuul­laan, emme halua mah­dot­to­mia. Omaa auto­no­mi­aa haluan pitää yllä.” Kirjan lop­puun onkin koottu kehit­tä­mi­sen paikat ja vies­tit päät­tä­jil­le muun muassa uusien asu­mis­pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­ses­tä ja koh­taa­mis­kult­tuu­rin uudis­ta­mi­ses­ta.   

Suo­ma­lai­sen sosi­aa­li­po­li­tii­kan his­to­rian kuvaus kehys­tää kirjan haas­tat­te­lu­ja. Kirjaa voikin suo­si­tel­la myös nuo­rem­mil­le suku­pol­vil­le tar­peel­li­se­na his­to­rian oppi­tun­ti­na. On hyvä ymmär­tää suo­ma­lai­sen hyvin­voin­ti­val­tion mer­ki­tys, jottei uut­te­rien arkien­ke­lei­den työtä tuhou­tui­si. 

Julia Savtc­hen­kon kuvi­tus tuo kir­jaan vah­vuut­ta ja syvyyt­tä. Kuvat arkien­ke­leis­tä puu­his­saan pysäyt­tä­vät ja saavat miet­ti­mään. 

Kirjan kansi jossa teksti Arkienkelit. 1950-lukulaiset hyvinvointivaltion piikoina ja renkinä.  Tausta sininen, pilvinen taivas

Tuija Num­me­la. 2023. Arkien­ke­lit. 1950-luku­lai­set hyvin­voin­ti­val­tion pii­koi­na ja ren­ki­nä. Tal­lin­na: Momen­tum Kirjat. 


Kir­joit­ta­ja:

Arja Jämsén, pro­jek­ti­asian­tun­ti­ja, Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu

Kir­joit­ta­ja on Tuija Num­me­lan pit­kä­ai­kai­nen ystävä.


Läh­teet:

Jämsén, A & Num­me­la, T. (toim.). 2014. Opin­to­lai­nal­la onneen ja sivis­tyk­seen. Tam­pe­re: Tam­pe­re Uni­ver­si­ty Press. https://urn.fi/URN:ISBN:978–951-44–9527-4 26.10.2023.