Kirjoittaja Päivi Niinistö-Mäkinen:
Ikääntyneet ja muistisairaat ihmiset kokevat yritysten muisti– ja ikäystävällisten palveluiden vaikuttavan merkittävästi heidän elämäänsä. Valitettavasti harva muistisairas ja ikääntynyt tietää muisti- ja ikäystävälliseksi kouluttautuneista yrityksistä Etelä-Pohjanmaalla.
Ikäystävällisyyteen on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota niin tutkimuksissa kuin kehittämisessä ja muistiystävällisyys on kasvanut ajankohtaiseksi aiheeksi ikäystävällisyyden rinnalle. Muistiystävällisyys edustaa erityisaluetta, joka vaatii lisää huomioita, sillä sen merkitys ikäystävällisyyden rinnalla on tärkeä (Rappe, Kotilainen, Rajaniemi & Topo 2018, 24–25). Ihmisten eläessä yhä vanhemmiksi ikääntyneiden määrä lisääntyy ja tämän seurauksena myös muistisairaiden ihmisten määrä lisääntyy (Tilastokeskus 2021; Muistiliitto 2022).
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää yritysten muisti- ja ikäystävällisyyttä ja tavoitteena oli syventää ymmärrystä ikääntyneiden ja muistisairaiden kokemuksista liittyen yritysten palveluiden muisti- ja ikäystävällisyyteen. Opinnäytetyössä hyödynnettiin ajankohtaista tutkimustietoa ja tutkittiin Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muisti- ja ikäystävällinen Etelä-Pohjanmaa-hankkeen aikaisemman aineiston avulla muistisairaiden ja ikääntyneiden mielipiteitä yritysten palveluista ja miten yritykset olivat kehittäneet palveluitaan hankkeen aikana. Lisäksi tutkittiin kohderyhmähaastattelun avulla, miten ikääntyneet kokivat paikkakunnan muisti- ja ikäystävällisten yritysten palveluiden vaikuttavan heidän elämäänsä. Tämä kokonaisuus mahdollisti monipuolisen näkökulman saamisen tutkimusaiheeseen ja vastasi tavoitteisiin tutkia, arvioida ja kehittää muisti- ja ikäystävällisyyttä.
Tuloksien perusteella voidaan todeta, että arkiset asioinnit, aktiviteetit ja osallistuminen ympäristön toimintaan sekä julkiset palvelut ylläpitävät muistisairaiden ja ikääntyneiden ihmisten terveyttä ja hyvinvointia (Odzakovic, Helström, Nedlund & Kullberg 2021, 1974–1982). Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Muisti- ja ikäystävällinen yritys ‑malli on vaikuttanut myönteisesti paikallisten yritysten muisti- ja ikäystävällisyyteen ja parantanut muistisairaiden ja ikääntyneiden ihmisten asiointikokemuksia alueen yrityksissä. Palveluiden konkreettisuus, savutettavuus ja ystävällinen asiakaspalvelu koetiin positiiviseksi ja ikääntyneet korostivat muisti- ja ikäystävällisten palveluiden markkinointia ja tiedottamista konkreettisilla välineillä. Yhteenvetona voidaan todeta, että ikääntyneet olivat havainneet yritysten parantaneen palveluitaan, mutta muisti- ja ikäystävällisistä yrityksistä oli vain vähän tietoa.
Opinnäytetyössä kehitettiin tulosten pohjalta tietokortti, joka tiivistää muisti- ja ikäystävällisyyden merkityksen sekä yritysten palveluiden vaikutuksen ikääntyneiden elämään. Tietokortti tarjoaa käytännönläheisiä suosituksia yrityksille, jotta ne voisivat parantaa muisti- ja ikäystävällisiä palveluitaan ja samalla lisätä tietoisuutta erityispalveluistaan. Suositusten avulla pyritään varmistamaan, että ikääntyneet ja muistisairaat voivat paremmin hyödyntää saatavilla olevia palveluita ja yritykset voivat näkyä positiivisesti näille asiakasryhmille.
Opinnäytetyössä esille tuodut kehittämisideat ja tutkimustulokset tarjoavat arvokasta tietoa ikä- ja muistiystävällisten palveluiden kehittämiseen. Yritysten ja yhteisöjen on tärkeää ottaa huomioon ikääntyneiden ja muistisairaiden tarpeet palvelujensa suunnittelussa ja tarjonnassa. Muisti- ja ikäystävällisyys tiedon lisääntyessä, voidaan vähentää negatiivisia mielikuvia muistisairaita ja ikääntyneitä kohtaan.
Kuva 1. Tietokortti. Niinistö-Mäkinen 2024.
Lähteet
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry. 2019. Muisti- ja ikäystävällinen-yritys toimintamalli (2017–2020). Innokylä. Muisti- ja ikäystävällinen yritys ‑Toimintamalli yritysten muisti- ja ikäystävällisyyden kehittämiseksi | Innokylä (innokyla.fi) .12.3.2023.
Muistiliitto. 2023. Muistiviikko. Muistiviikko ja Aivoviikko :: Muistiliitto .21.9.2023.
Odzakovic, E., Hellström, I., Nedlund, A., Kullberg, A. 2021. Health promotion initiative: A dementia-friendly local community in Sweden. Dementia (London). 2021 Aug;20(6):1971–1987. Epub 2020 Dec 8. dem-20–0179 1971..1987 (nih.gov) .24.3.2023.
Rappe, E., Kotilainen, H., Rajaniemi, J. & Topo, P. 2018. Muisti- ja ikäystävällinen asuminen ja asuinympäristö. Ympäristöministeriö, Ympäristöopas. Ikäinstituutti. Muisti- ja ikäystävällisyyttä asuinympäristöihin.
Tilastokeskus. 2021. Väestöennuste 2021–2070. Tilastokeskus — Väestöennuste 2021–2070 (stat.fi)