Nivel­ter­vey­teen pai­not­tu­va lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus Vet­rean Joen­suun yksik­köön

Kir­joit­ta­ja Leena Jaa­ti­nen:

Opin­näy­te­työn tar­koi­tuk­se­na oli edis­tää nive­loi­reis­ten lii­kun­ta­käyt­täy­ty­mis­tä ja työyk­si­kön fysio­te­ra­peut­tien asian­tun­te­mus­ta lii­kun­ta­neu­von­taan. Opin­näy­te­työn tavoit­tee­na oli tuot­taa nivel­ter­vey­teen pai­not­tu­va lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus, joka ohjaa ja yhden­mu­kais­taa lii­kun­ta­neu­von­taoh­jaus­ta. Tie­don­tuo­tan­non teh­tä­vä­nä oli sel­vit­tää työn­te­ki­jöi­den ja koke­mus­asian­tun­ti­joi­den ymmär­rys lii­kun­ta­neu­von­taan, nivel­ter­vey­teen ja lii­kun­ta­käyt­täy­ty­mi­seen sekä kar­toit­taa kehit­tä­mi­sen läh­tö­koh­ta.

Opin­näy­te­työn kehit­tä­mis­teh­tä­vä­nä oli lisätä työyk­si­kön fysio­te­ra­peut­tien tie­tä­mys­tä lii­kun­ta­käyt­täy­ty­mi­seen, kehit­tää ohjauk­sen laatua ja tuot­taa lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus lii­kun­ta­neu­von­taan. Opin­näy­te­työ oli prag­ma­tis­miin nojaa­vaa tut­ki­muk­sel­lis­ta kehit­tä­mis­työ­tä. Mene­tel­mät olivat kes­kus­te­lua ja osal­lis­tu­mis­ta edis­tä­viä.

Opin­näy­te­työ­pro­ses­si käyn­nis­tyi syk­syl­lä 2020 ideoin­ti­pa­la­ve­ril­la, kun suun­ni­tel­tiin kun­tou­tusyk­si­köl­le uusia pal­ve­lu­ja muut­tu­vas­sa työ­ti­lan­tees­sa. Lii­kun­ta­neu­von­nan kehit­tä­mi­nen näh­tiin mah­dol­li­suu­te­na, ja kevään 2021 aikana aiheen teo­ria­taus­taan pereh­tyes­sä kir­kas­tui ajatus nivel­ter­vey­teen pai­not­tu­vas­ta lii­kun­ta­neu­von­nas­ta.

Aiheen valin­taan vai­kut­ti vahva käy­tän­nön koke­mus nive­loi­reis­ten kun­tou­tuk­ses­ta sekä opin­näy­te­työn teki­jän pereh­ty­nei­syys lii­kun­ta­neu­von­taan sekä halu tehos­taa kun­tou­tuk­sen vai­kut­ta­vuut­ta. Nivel­ter­veys perus­tuu pit­käl­ti nivel­rus­ton raken­teen vah­vis­ta­mi­seen, yllä­pi­tä­mi­seen ja nive­len ulkoi­sen sta­bi­li­tee­tin vah­vis­ta­mi­seen.

Tut­ki­mus­ten perus­teel­la tie­de­tään, että nivel­ter­veyt­tä voi­daan tukea koh­tuu­kuor­mit­tei­sel­la lii­kun­ta­har­joit­te­lul­la ja pai­non­hal­lin­nal­la. Sama havain­to oli tehty Vet­rean kun­tou­tus­kurs­seil­la: lii­kun­ta­har­joit­te­lu ja pai­non­hal­lin­ta lie­vit­ti­vät nive­loi­rei­ta reumaa ja nivel­rik­koa sai­ras­ta­vil­la kun­tou­tu­jil­la. Tut­ki­mus­ten mukaan ohjat­tu ja asian­tun­te­va lii­kun­ta­har­joit­te­lu on todet­tu nive­loi­rei­sil­la vai­kut­ta­vam­mak­si kuin omaeh­toi­nen har­joit­te­lu. Kysei­set teki­jät vai­kut­ti­vat lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tuk­sen pai­no­tuk­siin.

Kesä­kuus­sa 2021 toteu­te­tun laa­dul­li­sen kyse­lyn vas­tauk­set hei­jas­te­li­vat laaja-alais­ta tie­tä­mys­tä lii­kun­nan vai­ku­tuk­sis­ta ja nivel­ter­vey­des­tä mutta myös vaih­te­lua vas­taa­jien välil­lä ilmeni. Vas­tauk­set herät­ti­vät lisäk­si kysy­myk­siä asia­kas­läh­töi­syy­den toteu­tu­mi­ses­ta. Kyse­lyn vas­tauk­set vas­ta­si­vat tie­don­tuo­tan­non teh­tä­vään ja osoit­ti­vat kehit­tä­mi­sel­le olevan tarve.

Lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus raken­tui teo­ria­taus­tan, kyse­lyn vas­taus­ten ja käy­tän­nön kokei­lu­jen perus­teel­la. Lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus mukai­lee val­ta­kun­nal­li­sen lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tuk­sen (2021) vai­hei­ta. Ohjeis­tus jakau­tuu kol­meen vai­hee­seen: alku­kar­toi­tuk­seen, har­joit­te­lu­vai­hee­seen ja pää­tös­vai­hee­seen.

Jokai­ses­sa vai­hees­sa pai­no­te­taan teo­ria­taus­tas­sa esi­tet­ty­jä lii­kun­ta­käyt­täy­ty­mi­sen avain­te­ki­jöi­tä. Alku­vai­hees­sa pai­no­te­taan moti­voi­vaa haas­tat­te­lua ja tavoit­teen aset­te­lua SMARTS:n peri­aat­tein. Moti­voi­va haas­tat­te­lu, asiak­kaan arvos­ta­va kuun­te­le­mi­nen ja kuu­le­mi­nen sekä asiak­kaan läh­tö­ti­lan­teen ja edel­ly­tys­ten sel­vit­tä­mi­nen luovat asia­kas­läh­töi­sen ja luot­ta­muk­sel­li­sen vuo­ro­vai­ku­tuk­sen lii­kun­ta­neu­von­ta­pro­ses­sil­le. Tavoit­tei­den tulee olla yksi­löi­ty­jä, mitat­ta­vis­sa olevia, yhdes­sä sovit­tu­ja sekä rea­lis­ti­sia, tie­tys­sä ajassa saa­vu­tet­ta­via, ja tavoit­teen saa­vut­ta­mis­ta tue­taan.

Lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tuk­sen kokei­lu käy­tän­töön osoit­ti ohjauk­sen pai­no­tuk­sen mer­ki­tyk­sen. Ohjauk­sen tarve ja tuki ovat tär­kei­tä pro­ses­sin alku­vai­hees­sa, kunnes asiak­kaan sisäi­nen moti­vaa­tio vah­vis­tuu. Sisäi­nen moti­vaa­tio vah­vis­tuu har­joit­te­lun ede­tes­sä, kun asia­kas huomaa har­joit­te­lun posi­tii­vi­set vai­ku­tuk­set. Har­joit­te­lu­vai­hees­sa pai­not­tuu lisäk­si ohjaa­jan antama palau­te. Palau­tet­ta anne­taan pie­nis­tä­kin onnis­tu­mi­sis­ta, niin vah­vis­te­taan asiak­kaan minä­pys­ty­vyyt­tä. Har­joit­te­lu­vai­hees­sa suo­ri­te­taan laji­ko­kei­lu­ja asiak­kaan mie­len­kiin­non ja edel­ly­tys­ten mukaan, niin voi­daan vah­vis­taa har­joit­te­lu­mo­ti­vaa­tio­ta.

Asia­kas­läh­töi­syy­den vah­vis­ta­mi­sen tarve kir­kas­tui käy­tän­nön lii­kun­ta­neu­von­ta­ko­kei­lus­sa. Asia­kas­läh­töi­syy­den vah­vis­ta­mi­sek­si kehi­tet­tiin lii­kun­ta­pol­ku, joka kuvaa visu­aa­li­ses­ti lii­kun­ta­neu­von­ta­pro­ses­sia asiak­kaan näkö­kul­mas­ta. Lii­kun­ta­po­lus­sa pai­not­tu­vat asiak­kaan käyt­täy­ty­mi­sen muu­tok­seen vai­kut­ta­vat teki­jät: rea­lis­ti­nen tavoit­teen aset­te­lu, tavoit­tei­den ja har­joit­te­lun kir­jaa­mi­nen ja seu­ran­ta. Lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus sisäl­tää avain­te­ki­jät lii­kun­ta­käyt­täy­ty­mi­sen muu­tok­ses­sa har­joit­te­lun juur­tu­mi­ses­sa tavak­si.

Lii­kun­ta­neu­von­taoh­jeis­tus on runko ja muis­ti­lis­ta ohjaa­jil­le lii­kun­ta­neu­von­ta­pro­ses­siin. Se mah­dol­lis­taa asia­kas­läh­töi­sen sisäl­lön suun­nit­te­lun asiak­kaan ja ohjaa­jan vah­vuuk­sia hyö­dyn­täen, yhden­mu­kais­taa ohjaus­ta ja tuo siten arvoa asiak­kaal­le.